Начало на пролетното издание на фестивала Master of Art

Начало на пролетното издание на фестивала Master of Art

В програмата са филми за единствената дъщеря на Луис Армстронг и гостуването на Бени Гудман в СССР. Сред акцентите е и „Фoкус Украйна“.

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал Master of Art ще бъде открито на 7 април в 19:00 часа в София и Варна с американския документален филм „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди. Домакини на събитието са кино „Люмиер“ в НДК и Фестивален и конгресен център - Варна. В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде представен в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

Артистичният директор на Master of Art Найо Тицин се обърна в социалните медии към зрителите на фестивала със следните думи:
На 7 април в 7:00 часа вечерта в кино „Люмиер“ се открива 7-то издание на Филмовия фестивал Master of Art.
Символичното натрупване на седмици не е случайно.
7 са основните цветове на дъгата и музикалните тонове.
Седемѝцата се свързва с основните видове изкуства и с киното, наричано още „Седмото изкуство“.
За седми пореден път Master of Art ще отдаде почит на изкуствата, видени през окото на седмото изкуство.
Заслугата да завършим този житейски цикъл от седем години е на нашата публика, на нашите партньори и на кинотворците от цял свят, които с езика на кино документалистиката ни правят съпричастни с изключителните истории от света на изкуството.
Последните години показаха, че нито епидемии, нито войни могат да спрат хората на изкуството да творят.
В знак на съпричастност и подкрепа с украинския народ тази година представяме специална програма с украински филми - „Фокус Украйна“.
Епидемиите отминават. Тираните си отиват. Войните свършват.
Изкуството остава!
Нека изкуството бъде с теб!

На 17 април в „Дома на киното“ ще се състои световната премиера на документалния филм „Ерик Равилиус – въвлечен във войната“, продукция на Великобрирания, под режисурата на Марги Кинмонт. Филмът разказва истинската история на един от най-великите английски художници на XX век – Ерик Равилиус. Резултат от кръстосания огън на военните битки отпреди 80 г., неговото наследство сякаш потъва без следа. Досега. Това е първият документален филм за този художник, в който разказът е предаден с неговите думи, чрез непозната досега лична кореспонденция и включва интервюта със съвременни именити артисти като Ай Уейуей, Алън Бенет, Грейсън Пери и Робърт Макфарлейн.

Акцент в програмата е „Фoкус Украйна“, в рамките на който ще бъдат представени 4 документални филма, свързани с украинската култура и изкуство. „Мечтание по миналото: старинна музика в Украйна“ (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) е филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тези традиции. Изпълнителят на лютня Олег Тимофеев пристига в Украйна, за да преподава старинна музика и скоро разбира, че там почти не се свирят подобни произведения. Но пък открива музиката на Украйна, нейните народни песни и вокалните литургии. „Рози: филм-кабаре (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл. Проследени са съдбите на седем актриси от интелектуалното фрийк-кабаре „Дах Дотърс Бенд”. По време на историческата Майдан Революция от 2014 г., те използват своето изкуство като начин да реагират на събитията и да разберат суровата реалност на днешна Украйна с мъдрост и надежда. Политическо кабаре, което постига своята магическа сила, съчетавайки радостта от живота и ужасите на една разрушителна война.

„Приказки за конче-играчка“ (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) разказва за Анатолий, бивш антисъветски активист, сега монах и художник, живеещ в древна каменна кула в сърцето на Талин. Избухването на войната в Източна Украйна го кара да напусне мирната естонска столица и да отиде на фронтовата линия като доброволец. „Безкрайността според Флориан“ (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински) представя ренесансовите качества на един изключителен украински архитект, музикант, кинорежисьор и художник - Флориан Юриев, портрет на вечно творящия гений в търсене на съвършенството. Юриев кани камерата в своя дом и живот, разказвайки с лекота за теориите си и създадената от него азбука, чрез която се изразява по-добре.

За първи път във филмотечно кино „Одеон“ ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“. В пет последователни дни от 11 до 15 април публиката може да проследи историята на италианския ренесанс през филмите за Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и братя Карачи. Неслучайно е избрано мястото на тази програма, тъй като в непосредствена близост до киното е Художествената гимназия. Така фестивалът иска да даде шанс на нейните възпитаници и бъдещи артисти да научат повече за тези гениални италиански творци.

Фестивалът стартира и поредицата Master of Memory, като тази година ще бъдат отбелязани 15 г. от смъртта на големия български актьор Константин Коцев. На 28 и 29 април при вход свободен в кино „Одеон“ ще бъдат излъчени филмите „Пенлеве“ на реж. Георги Стоянов и „Гола съвест“ на реж. Милен Николов.

Сред останалите акценти на фестивала в категорията „Изящни изкуства“ са холандският филм „Моят Рембранд“ и германската продукция „Уфици отвътре“, както и българските филми „Христо Берберов – портрет на един художник“ (реж. Ясен Харалампиев и Елисавета Станчева) „Вибрации от душевността“ (реж. Валентина Фиданова-Коларова, сц. Христо Баларев) за живота и творчеството на художничката Васка Попова-Баларева (1902 – 1979 г.) и създаден по повод 120-годишнината от рождението ѝ.

В музикалната селекция на фестивала е любопитният „Троянски джаз“, разказващ за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в Съветския съюз в началото на 60-те години на XX век. Сред музикалните заглавия откриваме и „Малък Сачмо“ - филм за единствената дъщеря на Луис Армстронг, обречена на живот в потайност. За целия свят Луис Армстронг е велика личност – символ на музикален гений. За Шарън той е бил просто „татко“. Човекът зад неотразимата усмивка има своите желания, копнежи и любими неща. Може би най-близо до сърцето му е било детето, което той е скрил от света: защо? Филмът „Малък Сачмо“ разкрива за първи път тази история.

Сред българските заглавия на фестивала откриваме още предизвикалия фурор „Воев“ (реж. Биляна Кирилова), „Заветът на Борис Христов“ (реж. Борис Славчев), както и танцовите „Уязвим“ (реж. Коста Каракашян) и Inner Bloom на Стефани Ханджийска. В селекцията „Съвременно изкуство“ срещаме още „Данте и въздушното перо“ (реж. Димитър Липовански), „Арката. Мечти за напреднали“ (реж. Владимир Цветанов, автор Евгения Атанасова), „Откъде-накъде българско изкуство“ (реж. Рада Якова), „Не се предавай“ (реж. Бетина Димитрова). С прожекции в София и Пловдив на фестивала ще бъде представен и филмът „Дебелянов и ангелите“ (реж. Десислава Шишманова).

***

Филмовият фестивал Master of Art се провежда от 7 до 30 април в София в партньорство с Национален дворец на културата и с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община. Пловдивското издание на фестивала е в периода 8-21 април в Lucky Дом на киното. Изданието във Варна се провежда в рамките на 7-28 април във Фестивален и конгресен център – Варна. Мaster of Art в Стара Загора (4-7 април) се осъществява в партньорство с „Книжарница в куфар“ в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжевски“.

На снимката: кадър от филма „Троянски джаз“, разказващ за гостуването на Бени Гудман и неговия оркестър в СССР

 

Ключови думи: