Музиката като част от лекотата на живеенето: започва първото издание на Plovdiv Jazz Summer

Музиката като част от лекотата на живеенето: започва първото издание на Plovdiv Jazz Summer

Фестивалът ще се проведе от 3 до 5 август в Пловдив и от 26 до 28 август в село Марково, а през есента очакваме Plovdiv Jazz Fest между 4 и 7 ноември

За последните 7 години Plovdiv Jazz Fest се превърна в едно от най-качествените и очаквани джаз събития в България. Фестивалът продължава своето развитие, разширявайки програмата си с първо лятно издание. „Някак решихме, че е назряло времето да се опитаме да организираме и концерти на открито в Пловдив, нещо, което много отива на нашия град – джаз под небето, повече хора, по-комуникативен джаз също така.“ – казва Мирослава Кацарова в ефира на Джаз ФМ за предстоящия Plovdiv Jazz Summer. Мира споделя, че фестивалът е успял да създаде общност от хора, близки по дух, а лятното издание е „среща с музиката като част от лекотата на живеенето“.

Plovdiv Jazz Summer ще се проведе в Пловдив от 3 до 5 август в Лятно кино „Орфей“ и от 26 до 28 август в село Марково, което се намира недалеч от Града под тепетата. Началото на програмата поставя концертът на Мирослава Кацарова, наречен „Дългите сенки на август“, с който тя отбелязва 10 г. съвместна работа с други двама от най-ярките и уважавани пловдивски артисти – Мирослав Турийски и Младен Димитров. „За мен е голям празник, че точно на първото издание на Plovdiv Jazz Summer ще мога да пея в компанията на тези изключителни музиканти, импровизатори, джазмени, хора, които наистина създават музика тук и сега.“ – казва Мира и пояснява: „Тримата празнуваме заедно не само по сцените, но и по репетиционни, студия, онези невидими моменти, когато обсъждаме какво и как искаме да направим. Това е може би един от най-важните ни моменти – процесът на създаване на музика.“

Снимка: Диляна Флорентин

Мирослава Кацарова

Заглавие на концертната програма „Дългите сенки на август“ дава едно произведение, което Мирослава получава като подарък от Ина Иванова. Вокалистката я определя като „фантастичен поет, с огромен дълбок женски поетически свят, който винаги ме трогва“. Мира заедно с Мирослав Турийски и Младен Димитров превръщат текста на Ина Иванова в песен, възпяваща лятото, бавна и протяжна, с мечтателна атмосфера. В момента Денислав Турийски работи по визуализацията на песента, която предстои да видим до няколко дни.

Основният акцент в програмата „Дългите сенки на август“ ще бъде върху електрониката и песните на български език, а по време на концерта ще прозвучат и изпълнения на португалски, френски и английски. В репертоара са добре познатите ни „Като в картина на Шагал“, „Музика, мартини и дим“, „Боса нова в градината“, „Летни улици“, „Парфюми“, „Път към безкрайното лято“ и др. „Като цяло си представям, че ще бъде една прелестна августовска вечер насред Пловдив и жегата му, която е озвучавана от множество цикади.“ – казва Мирослава Кацарова.

Inspirada на Розалия де Соуза

След концерта на Мира „Дългите сенки на август“ Plovdiv Jazz Summer ще продължи на 4 август с изява на бразилската певица Розалия де Соуза. През март тази година тя издаде новия си албум Inspirada, от който предстои да чуем музика на живо. „Освен че е добра, много ерудирана певица, тя знае точно какво прави, има силно чувство за мяра и е една много витална жена.“ – посочва Мирослава Кацарова.

На 5 август в Лятно кино „Орфей“ е срещата с любимката на пловдивската публика – Белослава. „Белослава се превърна в един от най-влиятелните български вокалисти с огромен музикален вкус. Тя наистина застава на сцената и ни отваря един съвършено нов свят, където музиката е на най-високото ниво.“ – коментира Мира и обобщава: „Концертите ни са празник!“

Белослава

Събитията от Plovdiv Jazz Summer, които се провеждат в градска среда, се осъществяват с подкрепата на община Пловдив, а трите концерта в края на август са подкрепени от кметството на село Марково. Идеята на организаторите на Plovdiv Jazz Summer да изнесат програмата на фестивала извън пределите на големия град е смела и в някаква степен – изненадваща. „Бих казала, че това е експериментално решение, защото още не сме наясно как точно ще се случат нещата в един друг контекст от градския, но, от друга страна, аз съм много голям привърженик на децентрализацията на културата. Тя трябва да има възможност да се среща с различни хора от различни места и някак си да налага друг начин на мислене, друг музикален вкус, а през това и друг манталитет.“ – обяснява Мирослава Кацарова. Тя споделя, че атмосферата на село Марково е белязана с друга душевност и създава усещането за попадане в паралелна реалност.

На 27 август организаторите на Plovdiv Jazz Summer ни канят на концерт с вход свободен пред кметството на Марково, по време на който Теодосий Спасов ще се представи с най-добрите пловдивски музиканти от новото джаз поколение – Мирослав Турийски, Начо Господинов и Александър Леков.

Събитията на 26 и 28 август са градински, камерни концерти, за които билетите са ограничени. Те ще се проведат на място, което ще бъде обявено малко преди началото им и което Мирослава Кацарова нарича „Тайната градина“. Първият от тези концерти е свързан с традиционната българска музика, тъй като Димитър Льолев квартет ще изпълни композиции от проекта Rhodopology, а в заключителното събитие на 28 август Даниела Белчева ще представи песни от двата си албума Acoustic Me и новия - Silver Button.

I Taste the Morning Light With You от новия албум на Даниела Белчева Silver Button

Първото издание на Plovdiv Jazz Summer ни среща с възхитителни артисти, следващи своя път с много вкус, талант и отдаденост. По време на фестивала ще прозвучи музика, която свидетелства за развитие, търсения и откривателства. Събитията от Plovdiv Jazz Summer обединяват различни настроения и темпераменти и настройват за лекотата, спокойствието и безгрижието на сезона. „Август е повече от месец, той е състояние на духа.“ – посочва Мирослава Кацарова и нейните думи препращат към казаното от писателя Георги Господинов, определящ август като „следобеда на годината.“

Цялото интервю на Таня Иванова с Мирослава Кацарова може да чуете чрез плейъра под основната снимка. „Plovdiv Jazz Summer не отменя Plovdiv Jazz Fest! От 4 до 7 ноември продължаваме с други концерти.“ – уточнява Мира в края на нашия разговор.

Ключови думи: