Млади хора претворяват света и творят живот в продукцията на Училище за музикален театър „Сбъдни мечтата си!“

Млади хора претворяват света и творят живот в продукцията на Училище за музикален театър „Сбъдни мечтата си!“

Премиерата на спектакъла по мюзикъла „Лак за коса“ бе снощи, второто представление е днес

Колко е важно да имаме мечти и да ги следваме, как в пътя към тях израстваме, вървейки напред с любов, слушайки сърцето си, почтени, радвайки се на живота, виждайки го в пълнота, откривайки всяка възможност, която той ни дава, за да правим добро и да създаваме красота. Мюзикълът „Сбъдни мечтата си!“ – продукция на Училище за музикален театър, едновременно изявява талантите на участниците на сцената и ги възпитава и ги вдъхновява. Същото въздействие той упражнява и върху публиката. Първото представяне бе снощи, а за втори път го гледаме тази вечер отново от 19:30 ч. в „Нов театър“ НДК.

Училището за музикален театър е създадено от вокалния педагог Даниела Станкова през тази година и на сцената сега излязоха обучавалите се през изминалите месеци. На обявения през март кастинг се явяват 20 желаещи на възраст от 10 до 43 години, сред които са избрани осем участници. Към тях се присъединяват петима възпитаници на създаденото и ръководено също от Даниела Станкова Училище за певци D Stars и така в първия випуск се обучават 13 деца и млади хора на възраст от 10 до 33 години с опит в някое от изкуствата, свързани с мюзикъла.

Вокален педагог е Даниела Станкова, преподавала през изминалите месеци по дисциплините „Вокално майсторство“ и „Вокални ансамбли“. В Училището за музикален театър те изучават още „Актьорско майсторство“, „Актьорско майсторство чрез песен“ и „Танци“ присъствено и чрез специализирана онлайн платформа. Подготовката на спектакъла започва през април, за да представят сега при такъв успех адаптация от Христина Ангелова на мюзикъла „Лак за коса“ с музика на Марк Шеймън и текст на Шеймън и Скот Уитман.

Музикалното оформление е на Самуел Ефтимов, вокални асистенти са Петър Петров и Марина Колева, а хореограф – Боряна Иванова. Приемствеността се гарантира от това, че на сцената с обучаващите се са и актьорите, занимаващи се професионално с мюзикъл – Марина Колева, Петър Петров и Никола Попов, асистенти са актьорът в мюзикъли Виктор Ибришимов и Моника Иванова.

Спектакълът е толкова истински и достоверен на живота, че изисква от участващите млади хора просто да бъдат честни и откровени в своите интерпретации. Така те още веднъж пренасят посланието на спектакъла до публиката, в която многобройни бяха майки и бащи, братя и сестри. Чрез своите роли актьорите не само ги направиха горди с уменията си, но и зададоха модел, който да бъде следван в ежедневието и който ще донесе щастие в семейството и спокойствие в общуването със света.

„Сбъдни мечтата си!“ казва основното за това, което младите хора преживяват в израстването си – посрещането на изпитанията със смелост и на трудностите с увереност, че ще се справят, поставянето на цели и намирането на път за постигането им, упованието в любовта и намирането на подкрепа в доверието. Чрез него младежите намират отговори на въпроси, пред които ежедневието постоянно ги изправя.

Този спектакъл е пример за изграждането на пълнокръвни образи от обучаващи се и професионални актьори, за които сцената е място за отправяне на важни послания. Същевременно той показва мюзикъла в неговите най-високи стойности – увлекателен и динамичен сюжет, красива музика, автентични изпълнения и създаване на радост за публиката. Спектакълът е така изграден, че постоянно преминава между български и английски език и призовава участниците към гъвкавост, каквато те успешно проявят. Той въздейства с идеите си, с очарованието на музиката, с хумора, с романтиката, с вдъхновената игра и с поантата – че в живота е най-важна любовта.

И дни по-рано младите хора дадоха нагледен пример за всичко научено в подготовката. Преди премиерата на „Сбъдни мечтата си!“ те се представиха в самостоятелни изпълнения на няколко концерта в Кино „Кабана“, на които доведоха и свои приятели. „Те толкова ги подкрепяха, че ми се стопли сърцето.“ – коментира тогава Даниела Станкова. През септември започват новия семестър и, разбира се, ще подготвят нов мюзикъл.

Спектакли като този трябва да бъдат повече от годишна продукция – те трябва да общуват постоянно с детски и младежки публики, да се играят в училищата, да заразяват със своя оптимизъм, да дават модели за подражание в активно сценично присъствие. Продукцията не само подготвя актьори, но и създава публика за мюзикъла, а също и зарежда с оптимизъм. Проектът е подкрепен финансово от Национален фонд „Култура“.

Ключови думи: