Младежки фестивал „Деца на джаза“ от тази година в Шумен изгражда ново поколение вдъхновени джаз музиканти, изпълва с култура образованието и отбелязва приноса на творческата личност към общественото развитие

Младежки фестивал „Деца на джаза“ от тази година в Шумен изгражда ново поколение вдъхновени джаз музиканти, изпълва с култура образованието и отбелязва приноса на творческата личност към общественото развитие

С концерти, лекции, упражнения и работилници, с изложби и занимания в други области на изкуството джаз фестивалът кани публиката за участие от 29 септември до 1 октомври

С идеята чрез новаторски подход и интегрирана програма да изгражда ново поколение вдъхновени джаз музиканти, да изпълни с културно съдържание образователния процес и да почете приноса на творческата личност към общественото развитие през тази година в Шумен започва Младежки фестивал „Деца на джаза“. Той е организиран от Общински младежки дом – Шумен в партньорство с Jazz FM, а първото му издание ще се проведе от 29 септември до 1 октомври.

Всяка година фестивалът ще има във фокус различен инструмент, в изразяването на който млади таланти от цялата страна ще бъдат обучавани от преподаватели от висши училища – автори с активна концертна и звукозаписна дейност. За участие в заниманията са поканени да кандидатстват студенти и ученици по музика от висши и средни училища и школи. Лекциите ще са при отворени врати, ще се записват и публикуват онлайн, за да създадат достъпен за всички видео учебник. Гостуващите в проектите на преподавателите други музиканти също ще се срещат с деца с изявени интереси, ще им предават знания и ще им помагат в развитието. Концертите ще бъдат съпътствани от разговори с артистите и представяне на документални материали. В синтез с други изкуства през тази година в програмата на фестивала е изложба на джаз постери, а музиката ще бъде съчетана с рисуване. За да се разширяват непрекъснато териториите на музиката, всяка година артисти ще гостуват в близки общини.

Първото издание на Младежки фестивал „Деца на джаза“ ще бъде с фокус пианото, а лектори и водещи на практическите занимания ще са Антони Дончев (ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград), Ангел Заберски („Нов български университет“ – София) и Мирослав Турийски (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив). Пред участници и публика те ще представят темите за композирането, аранжирането, импровизацията и изпълнението на джаз пиано. Съвместните лекции ще бъдат записани и публикувани онлайн за свободно ползване. В упражнения младите таланти ще прилагат новото знание и ще усъвършенстват своите умения. Антони Дончев, Ангел Заберски и Мирослав Турийски ще представят на концерти свои авторски проекти, които за първи път гостуват на шуменска сцена, във формат, специално създаден за фестивала.

С първото издание на „Деца на джаза“ ще отбележим 190 години от рождението на шуменеца Добри Войников, 45 години от смъртта на израсналия в Шумен Панчо Владигеров (в навечерието на 125-ата годишнина от рождението му), 90 години от рождението и 30 години от смъртта на сина му Александър Владигеров. Ще честваме и приноса на Тинко Станчев, роден в Шумен и започнал именно тук музикалните си занимания, както и на неговия син Марио Станчев, с когото се разделихме през тази година. В Шумен със специално създадена програма ще гостуват внуците на Панчо Владигеров и деца на Александър Владигеров – Екатерина, Константин и Александър Владигерови. Концерт ще изнесе и пианистът проф. Владимир Радулов, преподавал в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, който с музика ще разкаже историята на джаз пианото заедно с тромпетиста Венцислав Благоев. Галаконцертът на обучаващите се ще е с участието на тримата преподаватели, които на финала ще поднесат свои интерпретации на творби на Добри Войников.

Съпътстващата програма на Младежки фестивал „Деца на джаза“ е наситена с прожекции на тематични видеоматериали, работилници и изложби, събития за най-малките и техните семейства. Тя включва прожекции на изпълнения, филми и документални свидетелства, свързани с Панчо Владигеров, Милчо Левиев, Марио Станчев. За първи път ще бъдат показани кадри от един от най-ранните концерти в България на Милчо Левиев след 1989 г., както и от последното му свирене у нас. Ще чуем и разказите за Панчо Владигеров на неговите ученици Милчо Левиев и акад. Васил Казанджиев. Фестивална изложба ще представи в дигитален вид материали от държавни, обществени и частни архиви, свързани с Добри Войников, Панчо Владигеров, Тинко и Марио Станчеви. През цялото време на събитието публиката ще може да разгледа студентските джаз постери, създадени в съвместен проект на Националната художествена академия и Jazz FM. Концерт за деца ще изнесе Красимир Милетков – най-популярният жив автор на детски песни. Неговата „Жаба жабурана“ има над 15 000 000 гледания в YouTube, а сред песните му, които всички пеят, са още „Маймунката Нео от остров Борнео“, „Ден на будителите“ и др. Гостувайки в Шумен, той ще направи специален подарък на града. В синтез с други изкуства ще се проведат занимания по рисуване за деца с водещ Юлия Банкова – наследник на родения в Шумен скулптор Николай Владов – Шмиргела.

Събитията ще се проведат при свободен вход в зала „Проф. Венета Вичева“ и в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. Заявки за участие на желаещите млади музиканти ще се приемат до 22 септември включително на електронен адрес [email protected]. Необходимо е кандидатите да изпратят кратко представяне и линк към видео с тяхно джазово изпълнение. Имената на избраните участници ще бъдат обявени непосредствено след това.

Младежки фестивал „Деца на джаза“ се реализира с финансиране от Община Шумен и с подкрепата на отговорния към града бизнес. Партньори са „Фикосота“, „Глоб строй“ и „Алкомет“, а сред спомоществователите са още къщи за гости „Пролет“ и „Кребс“ и аптеки „Беркут“.

До дни очаквайте и подробната програма на Младежки фестивал „Деца на джаза“ – Шумен, 2023 г.

Ключови думи: