Мирослава Кацарова ще пее в „Сохо“ в София на 15 септември

Мирослава Кацарова ще пее в „Сохо“ в София на 15 септември

Планираният за днес концерт се отложи заради лошото време

Песните от новата си програма „Теменужена“ Мирослава Кацарова ще представи в София на 15 септември в „Сохо“. Концертът бе насрочен за днес, но заради очаквания дъжд бе отложен. Прогнозата за 15 септември е за безоблачно небе и топло време.

Концертите през септември в интервю по Джаз ФМ Мира определи като откритие за себе си, тъй като обикновено е на сцената през юли и август. „Това е невероятно важно като нов път за мен. Хората се оказаха много по-отворени за самата музика.“ – коментира тя отношението на публиката на прага на есента. Разликата с разгара на лятото тя описа чрез настроението – в контраст с търсенето на забавление, когато музиката често е фон на приятно преживяване. „През септември тя е фокус.“ – каза Мира.

Първият й септемврийски концерт бе в с. Пчеларово в двора на къщата на легендарната личност в оперната музика маестра Константина Петкова. „Тя е живяла в Рим, в Ню Йорк. Силно впечатлена е от джаза, макар да е оперен режисьор и оперна певица. Когато се завръща в България, решава да продължи делото на дядо си и баща си и превръща къщата си в с. Пчеларово в културен център, където всяка година кани класически и джаз музиканти, както и театрални дейци, които изграждат фестивал. Там се насладихме на чудно красивата атмосфера на мястото, което е направила за концерти. Човек би казал, че е дълбока провинция, а тези мигове, в които бяхме гости на маестрата, почувствахме, че сме в центъра на света. Това бе красиво и важно събитие за нас.“ – сподели Мира своето вълнение.

Следващата среща е във виталния джаз клуб на брега на морето – „Ментол“ във Варна, където обикновено пее през юли. „През септември бях ужасно щастлива да се срещна именно с варненската публика. През юли има повече туристи и преминаващи през града хора. Сега бяхме с хората, които си живеят във Варна и са отделили септември за своята почивка. Този клуб бе изпълнен с истински ценители на музиката.“ – описа публиката Мира. Своята програма тя поднася с Мирослав Турийски и Младен Димитров, но във Варна има няколко щастливи случайни срещи. На сцената излизат Димитър Семов, току-що сдобил се с алуминиево уду, Павлета Семова и саксофонистът Мишел Нахабедян. Той ни е познат и с фантастичните си фотографии, включително представени на специална изложба на „Пловдив джаз фест“. „Беше много цветно!“ – заключава Мира за неочакваните допълнения в програмата.

Сега тя с радост очаква и концерта в София, както всеки друг във време на ограничения в общуването. „Започнах все повече и повече да ценя тези моменти на срещи с публиката. Това е нещо, което преоткривам в пътя си като артист.“ – казва Мира за новата значимост на контакта между хората в трудната ситуация на пандемия. „Сохо“ тя определи като хубаво и защитено място, където музиката е у дома си: „Всеки, който идва и се припознава в тази естетика и начин на мислене, се чувства уютно и спасен в това пространство. Аз съм изключително благодарна, че имаме възможност да се събираме себеподобни, близки по дух хора.“

В планирания за тази вечер концерт щеше да има и тъга заради внезапната загуба на Марин Бодаков. „Наш приятел и човек, който винаги бе наоколо.“ – каза с признателност към него тя. Мира подкрепя кампанията на Манол Пейков за закупуване на книги на издателство „Точица“ на вдовицата на Марин Бодаков Зорница Христова. Неин е преводът на текста на „Водите на март“, която Мира включи в новия си албум и в концертната си програма. „С много голяма радост и с отворена душа ще изпея тази песен.“ – каза тя в навечерието на планираното за днес събитие.

Есента е сезонът на осмислянето на бурните преживявания от пролетта и лятото, както показва и реакцията на публиката, за която говорихме с Мира, а също и време за събиране на живителна сила за предстоящата зима, когато творческата дейност няма да отслабне. „Есента винаги е много разтварящ ме период, в който откривам нови пътища, някак си се чувствам осветена отвътре – заради промяната на светлината, на ароматите, на въздуха, на температурите, заради дъждовете, заради мъглите, които много обичам в Пловдив. Харесвам разходките през есента, когато мислите ми вървят по-бързо и по-естествено. Концертите, които сега имам възможността да преживея именно насред есента, ми дават сила да продължавам напред през зимата, да имам вярата, че всичко, за което мечтая и към което съм се отправила, ще се случи по възможно най-добрия начин.“ – описа преживяването си Мира.

Тя очаква края на октомври, когато ще имаме възможността да се докоснем до гигантите на съвременната джаз сцена през сцената на организирания от нея „Пловдив джаз фест.“ „Ще се потопим в един нов начин на живот, ще приемем тревогите, които имаме, и въпреки тях ще сме в духовното, което най-много би ни спасило в момент като този. Вярвам, че изкуството ще спаси света и мисля да не се отказвам.“ – с убеденост в устояването завърши разговорът ни с Мирослава Кацарова.

Ключови думи: