Мирослава Кацарова поднася с Мирослав Турийски и Младен Димитров програмата „Мост от светлина“ в Portrait

Мирослава Кацарова поднася с Мирослав Турийски и Младен Димитров програмата „Мост от светлина“ в Portrait

Събитието е на 11 февруари от 20 ч.

Заглавието на една от любимите песни на Мирослава Кацарова, Мирослав Турийски и Младен Димитров носи концертът, който тримата ще представят в Portrait на 11 февруари. „Ponto de Luz е изключително красива песен. Тя е много фина, Сара Тавареш я е мислила като нещо почти прошепнато. Начинът, по който Миро я разработи още в началото, когато я харесах да я изпълняваме на живо, изисква съвършено друго отношение. Освен мелодията и красотата, която е необяснима, тази песен има и много хубав текст. Дори когато още не знаех как се превежда, той чисто фонетично ми въздействаше и намирах особени връзки между звуците, които събуждаха мои вътрешни асоциации. Преди още да разбера истинския смисъл на думите, се бях домогнала до същността на тази песен. Целият ѝ смисъл се съдържа в заглавието „Мост от светлина“. Винаги съм си представяла, че това е пътят, който човек избира да извърви до своите цели. При мен те са свързани с моите идеали, чувства и надежди.“ – сподели Мира в интервю по Джаз ФМ.

Тя за първи път ще пее в гостоприемното Пространство за култура Portrait, което през последната година и половина се утвърди като музикален и изложбен център в София. „Камерните пространства са голяма благословия за артиста. Освен, че има сцена, има и много дълбока връзка, която се установява с публиката. Това е едно от най-големите преживявания за всеки артист, защото най-ярко осезава как музиката не се прави само от музикантите, но и от публиката, която е насреща. Затова камерните пространства създават чувството на близост, интимност, естественост.“ – обрисува въздействието им върху музиката Мирослава Кацарова.

Именно обстановката в Portrait ще я предразположи концертът да премине като разговор, идеята за което много я привлича. „Радвам се, че в София има точно такова място. Знам, че в Portrait се събират много джаз музиканти, които полека създават общност. Има пространства, които със своята идентичност извикват подобна на нея публики. Така хората се откриват, преживяват своите собствени лични открития по отношение както на музиката и изкуството, така и един – друг. Срещат се себеподобни и така се създава общността. За мен това е голяма отговорност и браво на хората, които се осмеляват в това време да работят при тези ужасно сложни условия и да не спират, да не прекъсват връзката помежду ни. Това е много важно, това е душеспасително.“ – добавя Мира.

В програмата ще има песни на поне пет езика. Това ще е вторият й концерт тази година с импровизирано съдържание. „Казвам го с много приятното усещане, че мога да избирам песните, които да изпея. Те са от репертоара ни – доста широк спектър от стилистики, защото през годините направихме много тематични програми и сега вече можем спокойно да избираме от нашите оригинални композици, от френските, от бразилските, от джаз стандартите, от световните съвременни музикални образци. Нещо много шарено и много лично ни предстои.“ – обещава тя. Песните по традиция Мира ще представи с кратки свързващи ги истории.

Концертът ще подготви музикантите за започващата веднага след това работа в студио. Те ще запишат новите песни, които вече са готови. „Това е много хубав момент за нас – да се срещнем тримата отново на сцена, да бъдем свободни и да се потопим в това удоволствие, което този тип концерти ни разрешават, да се опитаме да бъдем спонтанни. А ние и заради музиката, и заради обстоятелствата, много обичаме да бъдем такива. Непредвидените и интересни за нас импровизационни развития на всяка една от песните са голямо богатство. Тези изпълнения ни носят усещането, че музиката е дълбок лабиринт, от който винаги излизаме на светлина.“ – описва усещането Мирослава Кацарова.

Ключови думи: