Мирослав Петков свири Гершуин със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин
Снимка: Владислав Мирчев

Мирослав Петков свири Гершуин със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин

Концертът ще се състои на 5 ноември от 19 ч. в зала „България“

Лидерът на тромпетите в Кралския Концертгебау оркестър Мирослав Петков ще изпълни със Симфоничния оркестър на БНР „Рапсодия в синьо“ от Джордж Гершуин. Диригент е ръководителят на състава Марк Кадин. Събитието е на 5 ноември от 19 ч. в зала „България“.

„Гершуин е уникален в историята на музиката. Той първи разрушава стената между джаза и класическата музика. Той първи въвежда джазови елементи, мелодии и хармонии в сериозни класически произведения. И от сцената на класическите оркестри европейската публика се запознава с джаза благодарение на Гершуин. В този смисъл той е революционер.“ – посочи Марк Кадин в интервю по Джаз ФМ. „Тази творба се съсредоточава върху самата музика, а не върху конкретен жанр. Тя е между класиката и джаза, в нея има всичко. Затова тя е подходяща за аранжиране, както ще я изсвирим със соло тромпет, вместо със соло пиано. Това е изключителна музика и е знак, че човек трябва да е отворен, да свързва джаза и класиката в музиката, да свързва различни сфери в живота, да е гъвкав във всичко, което прави.“ – каза Мирослав Петков.

Снимка: Владислав Мирчев

В програмата има още една творба от Гершуин – „Кубинска увертюра“. „Произведенията на Гершуин са много красиви и атрактивни за публиката. Когато в програмата има Гершуин, тя е изключително ентусиазирана. Ще изпълним и „Кубинска увертюра“, която той пише през 1932 г. след почивка в Хавана и в която присъстват мотиви от самба, румба, салса.“ – добави за събитието утре Марк Кадин. На концерта ще бъде изпълнена и „Бикът на покрива“ от Мийо, а премиерно за България ще бъде представена „Легенда за Милиано“ от Артуро Маркес.

Снимка: БНР

Концертът ще е дебют на Мирослав Петков със Симфоничния оркестър на БНР. „Голямо вълнение! Дебют с Радиооркестъра, пред своя публика, вкъщи – това е винаги нещо специално. Особено с оркестър, който съм следил от дете, в който познавам толкова много негови членове. Това за мен е емоционално и специално!“ – каза мигове преди първото си излизане пред състава Мирослав Петков.

Снимка: Владислав Мирчев

В събота той ще свири за първи път с ансамбъл „Софийски солисти“ в Пловдив. Концертът в Голямата базилика от 18:30 ч. ще представи музиката на Телеман, Неруда и Холст на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Там Мирослав Петков ще излезе с пощенска корна, която носи специално за събитието. „Свирим музика, която е доста свободна, която също свързвам с джаза. Старата музика е абсолютен джаз. В нея има изключително много импровизация и е доста спонтанен начинът, по който свирим. Приятно е за музикантите и е интересно за публиката, защото нещата основно се случват в момента. Както и в джаза – имаш музикален лист и знаеш какво се случва, но ти поемаш пътя наляво или надясно.“ – описа предстоящото събитие Мирослав Петков.

Снимка: Владислав Мирчев

В програмата на Симфоничния оркестър на БНР през новия сезон ни очакват много интересни срещи. Една от тях е с Насер Шама, когото Марк Кадин определи като „абсолютна звезда на уд в арабския свят“. „Той, естествено, е непознат в Европа. Но нашата публика заслужава да познава всякакви видове музика от различни култури. Мултикултурализмът е на мода и това е нашият принос към тази тенденция.“ – каза Марк Кадин. Сред другите солисти в афиша на оркестъра за този сезон той изреди Андрей Йоница – румънски пианист, лауреат на множество конкурси, Албена Данаилова – концертмайстор на Виенската филхармония, Людмил Ангелов.

  • Интервю с Мирослав Петков и Марк Кадин можете да чуете под основната снимка в публикацията.

Ключови думи: