Мирей Матийо излиза на сцената на Зала 1 на НДК на 24 октомври за първа и така очаквана среща с българската публика

Мирей Матийо излиза на сцената на Зала 1 на НДК на 24 октомври за първа и така очаквана среща с българската публика

Грандамата на френския шансон Мирей Матийо ще завладее сърцата на българската публика на 24 октомври в Зала 1 на НДК. Тя ще гостува за първи път у нас с бляскав концерт и най-емблематичните си и обичани песни. Датата на концерта неколкократно бе променяна – първо заради пандемията, а след това заради отмяна на ангажиментите в Русия, които е невъзможно да се изпълнят в настоящата международна обстановка, а решението е взето от мениджмънта на френската звезда. Така концертът на легендата в България се съобразява с новия график на турнето. Значителна част от билетите вече са продадени, а всички пропуски, закупени до момента, ще важат за новата дата без необходимост от презаверяване.

Самата Мирей Матийо споделя: „Нямам търпение най-после да тръгна отново на турне и да се срещна за първи път с българската публика в София. Няма нищо по-красиво от споделените емоции на живо чрез музиката и обичаните песни. Очаквам Ви и се радвам, че ще се видим съвсем скоро!“ Организатор на концерта е компанията BLUEPLAN. Jazz FM е медиен партньор. Продажбата на билети се осъществява на касите и в партньорската мрежа на Eventim.bg и на касите в Билетния център на НДК. Все още са налични ограничени бройки билети от всички ценови категории.

„Врабчето от Авиньон“, както е наричана още Матийо, е изпяла над 1200 песни на 8 езика и продава над 200 милиона албума. През годините изпълнява дуети с Шарл Азнавур, Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан и Хулио Иглесиас. Въпреки че често е сравнявана с Едит Пиаф, пътят ѝ е напълно различен. От началото на кариерата си през 1965 г. Мирей Матийо не е преставала да твори. „Винаги пея за любов, това е начинът, по който се изразявам.“ – споделя звездата. „На сцената тя се чувства у дома, там намира своя духовен мир. Такава е Мирей – сърце, което пее, сърце, което плаче, но преди всичко едно сърце, което обича.“ – разказва за нея мениджърът ѝ Джони Старк.

През 2018 г. след 13 години затишие Мирей Матийо издава актуалния си албум Mes Classiques („Моите класики“), в който отдава почит на любимите си творби от света на класическата музика. Албума тя посвещава на паметта на майка си. За него Матийо записва 18 красиви песни на седем езика – френски, английски, немски, испански, италиански, руски и латински. В Mes Classiques влизат творби от Верди, Моцарт, Офенбах, Хендел, Чайковски, Шуберт Брамс, Форе и на испанския композитор и китарист Франциско Тарега. През 1998 г. Мирей Матийо е удостоена с почетната титла Кавалер на Ордена на Почетния легион.

Ключови думи: