Международният джаз конкурс за 17-и път събира в Букурещ таланти от цял свят

Международният джаз конкурс за 17-и път събира в Букурещ таланти от цял свят

Срокът за кандидатстване е до края на деня на 1 март

До 1 март е крайният срок за заявки за участие в 17-ото издание на Международния джаз конкурс в Букурещ. Той стартира като младежки, но от тази година горният праг за възрастта на участниците е 45 години – те трябва да са родени след 1 юли 1978 г. Лидерът на групата може да е над тази възраст.

Международният джаз конкурс в Букурещ е част от фестивала EUROPAfest, който през 2023 г. ще се проведе от 7 до 15 юли. В програмата са още концерти, работилници, майсторски класове и джемсешъни. В надпреварата могат да участват музиканти от всички националности. През миналата година се включиха 24 групи с музиканти от 23 държави.

Десетки музиканти от цял свят се състезаваха, насърчаваха и израстваха на Международния джаз конкурс в Букурещ

На Международния джаз конкурс в Букурещ музиканти от цял свят са в непрекъснато взаимодействие. Участниците свирят подготвената си програма на полуфинали пред публика и пред другите състезатели. След конкурсните изпълнения вечерите продължават с джемсешъни в разнообразни състави. Така младите изпълнители се оказват в непозната музикална среда и за броени часове трябва да се сработят с връстници, за да оформят съвместни изпълнения.

„През годините конкурсът проправи пътя на джаз музиканти не само в Източна Европа, но и по целия свят. Неговата мисия е да допринася за утвърждаването на ценностите на джаза и да празнува креативността и свободата на изразяване в музиката. Събитието е платформа за срещи, обуване и множество дейности на артисти от целия свят.“ – посочват организаторите.

Групите трябва да са с до шестима членове, а индивидуални участници могат да кандидатстват и за включване само в джемсешъните. След селекция ще бъдат определени участниците в полуфиналите, които ще се проведат от 7 до 13 юли в Букурещ. На 14 юли ще се проведе финалът на конкурса, а на 15 юли – галаконцертът. Крайният срок за подаване на документите е 23:59 ч. на 1 март 2023 г.

Наградите се определят от жури, част от което през последните 12 години с малки прекъсвания е програмният директор на Jazz FM Светослав Николов. Друг регулярен член е румънският композитор на съвременна музика Петру Стоянов, който е с български корени. Третият в журито е музикант и преподавател от Западна Европа или САЩ. Те водят майсторски класове и изнасят лекции за изпълнението на джаз музика.

С условията, регламента и критериите за участие можете да се запознаете на сайта на конкурса.

Ключови думи: