Международен ден на джаза 2023 г. – музикално пътешествие по света

Международен ден на джаза 2023 г. – музикално пътешествие по света

На 30 април празнуваме Международния ден на джаза за 13-та поредна година

Тази година Хърби Хенкок ще ни поведе на джаз пътешествие около света по време на Глобалния концерт на звездите, който се явява кулминацията на празненствата по случай Международния ден на джаза. „Като най-големия и най-всеобхватен празник на джаз музиката в света Международният ден на джаза обединява хората по цял свят. Джазът винаги е бил свързан с разширяването на граници – вдъхновяващи музиканти поемат към бъдещето и неговите безкрайни възможности. Тази година сме развълнувани, че Глобалният концерт на звездите ще отрази тази експанзивна идентичност по нов начин, като сподели с нашата публика богата палитра от звуци на повече от дузина сцени във всяко кътче на планетата.“ – казва легендарният пианист преди на 30 април за 13-та поредна година да отбележим Международния ден на джаза. Датата беше избрана през 2011 г. по идея на посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок и ръководството на организацията.

В последния ден на месеца зедно с Хърби Хенкок ще поемем на международна обиколка, която ще включва концертни изпълнения от Пекин (Китай), Бейрут (Ливан), Казабланка (Мароко), Йоханесбург (Южна Африка), Марондера (Зимбабве), Париж (Франция), Рио де Жанейро (Бразилия), Виена (Австрия) и американските градове Ню Йорк, Сан Франциско, Вашингтон, Феърбанкс и Хонолулу. Музикантът от Зимбабве Мусекива Чингоджа, който свири на ударния инструмент мбира ще се представи в дует с израелеца Оран Еткин на баритон кларинет; Blue Note China Jazz Orchestra ще се присъедини към Глобалния концерт на звездите от Пекин, а JazzWomenAfrica ще празнуват от Казабланка. Това своеобразно музикално и географско пътешествие има за цел да подчертае силата на джаза за преодоляване на различията и насърчаване на единството и мира чрез междукултурен диалог и сътрудничество.

Сред участниците във впечатляващия Глобален концерт на звездите ще бъдат още добре познати имена на слушателите на Джаз ФМ, сред които Амброуз Акинмусире, Тана Алекса, Антонио Санчес, Емет Коен, Джон Бийзли, Ди Ди Бриджуотър, Бил Шарлап, Мелъди Гардо, Крисчън Макбрайд, Серджио Мендес, Маркъс Милър, Филип Пауъл, Даян Рийвс, Соми, Майк Стърн, Уолтър Смит III и др.

„На този Международен ден на джаза музиканти от цял свят отново откликват, много на брой, на звучния призив за мир чрез музиката. Роден от борбите за справедливост, джазът ни вдъхновява да изградим бъдеще, което отразява неговия дух – обединени в празнуването на многообразието. Присъединете се към нас в това „джаз пътешествие по света“ и станете свидетел на силата на музиката.“ – казва Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО. Събитието ще бъде предавано в сайтовете jazzday.com и unesco.org, както и в каналите на Международния ден на джаза в YouTube и Facebook.

За 13-та поредна година Международният ден на джаза ще събере в общ празник над 190 държави по света. The Herbie Hancock Institute of Jazz е партньор на ЮНЕСКО в организирането и популяризирането на Международния ден на джаза.

Ключови думи: