„Майка” на Зорница София открива фестивала „Киномания“

„Майка” на Зорница София открива фестивала „Киномания“

Филмовият форум започва на 17 ноември и ще продължи до 4 декември

Отново български филм ще открие новото издание на „Киномания“. Това е лентата „Майка“ на режисьорката Зорница София, копродукция с Германия и Хърватия, която ще има само една прожекция в рамките на фестивала.

На 17 ноември от 19 часа в Зала 1 на НДК публиката ще може да съпреживее автентичен филм, суров и нежен едновременно, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца - в триумф на един различен тип „родителство“.

Филмът пресъздава болката, която все повече съвременни семейства изпитват и крият, опитвайки се да имат деца, но докосва и други пътища към тази мечта. Филм за „алтернативна форма на майчинство“, както точно го анонсира Film New Europe преди година, той е първата част от дуология на тази тема, която силно вълнува режисьорът. Според нея най-впечатляващото в житейската съдба на реалната личност, вдъхновила филма е, че успява да трансформира личната си мечта за щастие чрез работата и творчеството си в щастие и смисъл за хиляди деца в неравностойно положения на два континента. Изкуството като преобразяваща сила е център в живота на героинята, както и една от темите на филма.

В „Майка“ играе добре познатата от малкия екран и театъра Дария Симеонова, за която това е дебют с главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас. Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори – те са сираци или деца от улицата, факт, който допринася за автентичното звучене на лентата. Реализъм и документалност лъха и от локациите, и от стила на работа на оператора Крум Родригес, с когото режисьорката работи в трети филм и в четвърти пореден проект. Сценаристи на лентата са Миглена Димова и Зорница София, които развиват проекта в европейската програма „Скрипт ийст“. Художник е Калина Челебиева, монтажисти са Мартин Савов и Виктория Радославова, а д-р Малинов от едноименната клиника консултира и подпомага продукцията от самото начало.

Локациите на филма впечатляват с контраста и с кинематографичността си – от живописната Широка лъка се пренасяме в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби. Продукцията се осъществява със съдействието на Национален филмов център, немския фонд МДМ и Хърватския аудио-визуален център, както и със съдействието на копродуцента „Ню Бояна филм“.

„Майка“ има честта да бъде селектиран за участие в Международната конкурсна програма на фестивал клас А през есента. Това е фестивалът във Варшава, където Зорница София ще бъде гост за четвърти път – тя е участвала и с филм в конкурса, и с проект и трети път – като жури. „Майка“ е в конкурсната програма и на 40-то юбилейно издание на „Златна роза“ във Варна 23-29 септември.

Първият филм на режисьорката „Мила от Марс“ (2004) печели 16 награди, сред които пет са на „Златна роза“, включително и за най-добър филм, а продукцията е българското предложение за наградите на Академията през 2005 г. Последният филм на Зорница София – „Воевода“ (2017), вдъхновен от разказа на Николай Хайтов „Румена войвода”, в който тя изпълнява и главната роля, стартира на фестивалите Шанхай и Москва, а у дома беше бокс офис хит с близо 100 000 зрители в кината. Кино разпространението на „Майка“ започва през януари 2023.

„Киномания“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години.

 

Ключови думи: