Красимира Стоянова и Людмил Ангелов изпълняват песенни шедьоври на фестивала „Пиано екстраваганца“
Снимка: Piano Extravaganza

Красимира Стоянова и Людмил Ангелов изпълняват песенни шедьоври на фестивала „Пиано екстраваганца“

Концертът е днес от 19:30 ч. в зала „България“

Все повече осъзнаваме през последната година и половина колко голяма нужда имаме от силата на музиката и колко е голяма силата на музиката да ни успокои и да ни вдъхнови. „Имаме голямата надежда музиката ни да прозвучи оздравително за душите в болезнената ситуация. Целта ни е нашето изпълнение на тази музика да е свежа струя, радостна музикална глъчка, хубав духовен повей, който да приповдигне душите. Какво друго трябва на един човек в две такива тъжни години, които целият свят преживява, освен нещо хубаво, което да сгрее душата?“ – очертава посоката на въздействието на предстоящия концерт Красимира Стоянова в интервю по Джаз ФМ. Той ще дойде с пречистваща сила. „Добре е в такива моменти да си дадем сметка, че това, което се случва, касае душите на хората. Може би това е изпитание, изпратено ни свише, за да може хората да стигнат до своята душевността като еманация на Господа. До голяма степен бяхме забравили за собствената си душа. Това е голяма война за душите на хората, ние трябва да сме от страната на добрите, да осъзнаем, че Господ ни е дарил с тази душа и да се борим за нея, защото просто нямаме друг изход, ако искаме да оцелеем. Какво по-хубаво от една такава изключително красива програма, която ще предложим!“ – казва Людмил Ангелов в студиото ни.

Двамата забележителни музиканти ще ни предложат програма с творчеството на трима от най-великите автори в песенния жанр – ще чуем произведения на Франц Шуберт, четирите последни песни на Рихард Щраус и 12 песни на Сергей Рахманинов. „Надявам се това да е духовен празник за публиката и за нас като изпълнители.“ – казва Людмил Ангелов. „Ние така сме избирали песните, че всяка една да докосне оголения нерв на душата. Всеки от тези композитори действително е излял своята душа върху определена поезия. И когато човек пречупи цялата тази сътворена вече красота през себе си, с вълнението, което изпитваме в момента на изпълнение, с което търсим точния изказ, постигаме задължителния триъгълник – музика, текст, изпълнител.“ – описва творческия процес Красимира Стоянова.

В програмата на „Пиано екстраваганца“ следва концерт за 100 години от рождението на Астор Пиацола с ансамбъла „5/4 танго“, създаден от Людмил Ангелов преди няколко години. Той ще се проведе на 27 октомври във „Виваком арт хол“ – бившето Музикално училище на ул. „Оборище“ № 5. С рецитал на 23 октомври ще чуем изключителния талант на руската пианистична школа Александър Малофеев, който ще гостува за първи път в България, на 2 ноември – Виктория Василенко, а на 9 ноември – полския млад пианист Шимон Еринг, носител на Първа награда от конкурса „Артур Рубинщайн“ в Тел Авив и в момента класиран на третия тур на Шопеновия конкурс. „Пиано екстраваганца“ се организира от Людмил Ангелов, съорганизатор е Министерство на културата, фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.

В другия организиран от Людмил Ангелов фестивал – „Камералия“, с нова авторска програма слушаме Марио Станчев с френския контрабасист Кристоф Ленконтан в програмата Soul Songs. „Както ми каза Марио Станчев, заглавието трябва да се възприема в по-широкия смисъл на „песни за душата“. Лично като музикант очаквам с много голям интерес този негов нов проект.“ – казва Людмил Ангелов. Концертът ще се проведе във „Виваком арт хол“ на 28 октомври. На 30 октомври фестивалът завършва с концерт на Людмил Ангелов с големия словенски кларинетист Дарко Бърлек. Те ще изпълнят сонатите на Йоханес Брамс. Концертът ще отбележи 30 години от независимостта на Словения. „Камералия“ също се провежда със съдействието на Столична община.

  • Интервюто на Светослав Николов с Красимира Стоянова и Людмил Ангелов можете да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи: