Концертният цикъл Sofia Jazz Days ни среща с групите на Мартин Марков и Теодор Петков

Концертният цикъл Sofia Jazz Days ни среща с групите на Мартин Марков и Теодор Петков

Новият концертен цикъл Sofia Jazz Days ще бъде представен в сърцето на града – лятната сцена на кино „Кабана“ пред НДК, по идея на Джаzz+. Събитието се осъществява с подкрепата на „Столична община – Лятна програма“. Концертите започват в 21 ч. и са със свободен вход.

В Sofia Jazz Days ще се изявят две млади джаз групи - Мартин Марков трио и Теодор Петков трио. Със своето изкуство те дават своя свеж поглед към джаза и импровизираната, акустична музика, като осъществяват връзка между различни културни традиции, подчетавайки съвременното културно многообразие. Музикантите ще представят на софийската публика своите нови албуми в приятна атмосфера, за която ще допринесат интересните сценографски решения, безкомпромисният звук в сътрудничество със „Саунд майнд“ и театрално осветление.

Първият концерт от Sofia Jazz Days ще се състои на 1 август и ще представи триото на пианиста Мартин Марков, в което участват Михаил Иванов (контрабас) и Атанас Попов (ударни). Мартин Марков Трио е създадено през 2011г. с идеята да свири само оригинална музика. Лидерът Мартин Марков е пианист и композитор с дългогодишен опит в сферата на джаза. През годините съставът сменя басисти като Васил Хаджигрудев, с когото записват първия си албум Curves. Впоследствие за кратко към триото се присъединява Борис Таслев. Атанас Попов е на барабаните от самото начало и до днес. От 2019 г. на баса е Михаил Иванов, с когото е записан новия проект на триото - New Sight.

New Sight на Мартин Марков трио: трима приятели и осем пиеси в името на самата музика

Вторият концерт от цикъла Sofia Jazz Days ще бъда на 15 август. Публиката ще има възможност да чуе триото на пианиста Теодор Петков, в което участват Васил Хаджигрудев (контрабас) и Борислав Петров (ударни). Идеята за създаването на Теодор Петков трио идва след съвместното участие с Александър Сипягин в Букурещ през 2019 г. Теодор Петков, познат на публиката като „Тото“ е възпитаник на Милчо Левиев и по-късно става негов асистент. Завършва магистърска степен по „Креативно музикално продуцентство“ във Великобритания. Член е на „Европейски джаз оркестър“ и на Британския музикален съюз, той е активен изпълнител, композитор, аранжор и продуцент на проекти като: Flying Wiseguy, Йоцов кларинет секстет, Unspoken, Бигбенд Стара Загора, Animation Expose – като автор на фоли, аудиодизайн, аудиоинженер и композитор за късометражния филм Sunshine. Тази година е премиерата на първия му авторски албум - Bake a Biscuit. Музиката е написана изцяло в стилистиката на джаза от 50-те години.

Теодор Петков с дебютен албум – посвещение към легенди и приятел в джаза: Bake a Biscuit

Ключови думи:
@