Концерти, спорт и много забавления на Американски музикален фестивал в Благоевград

Концерти, спорт и много забавления на Американски музикален фестивал в Благоевград

Първото издание е на 9 и 10 септември и ще се проведе при свободен вход в парк „Македония“

С музика, продукция на клубовете по изкуства на AUBG, спорт, игри, кулинария и много забавления ни посреща първото издание на Американски музикален фестивалв Благоевград, организиран от AUBG и Община Благоевград. Събитията са при свободен вход на 9 и 10 септември в парк „Македония“. Музикалната вечер днес ще открият с фънк възпитаниците на Училище по музика „Престо“, ще чуем изпълненията на Бигбенд Благоевград, а след това посланикът на госпъл музиката Джанис Харингтън и Венци Благоев ще бъдат солисти на международен All Stars Band – Невилиян Гемижев, Вернер Гюртлер, Дилън Вон, проф. Владимир Радулов, Михаил Иванов и Стефан Кожухаров. „Те ще ни върнат към пленителната атмосфера на Ню Орлиънс, ще слушаме госпъл, диксиленд, суинг, традиционен джаз.“ – описа предстоящото събитие Силвия Домозетска – директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград в интервю по Jazz FM.

В първия фестивален ден децата от Центъра за подкрепа на личностното развитие ще демонстрират как се прави капан за сънища, американска литература ще изложи на свой щанд Регионална библиотека „Димитър Талев“, а библиотеката на Американския университет ще представи своите ресурси. Отрупани ще са щандовете за ръчно изработени сувенири, както и сергиите за хот-дог и бургер. На посетителите ще се предлагат бисквитки с късметчета, ще има демонстрация по бейзбол, шах, латино танци. Университетското радио Aura ще направи диджей парти на 10 септември.

През тази година AUBG празнува 30 години от създаването си. „Идеята на фестивала е да среща култури, тъй като в този университет учат студенти от цял свят и всеки носи цвета на своята идентичност. Нашата цел е да обединяваме енергията на младежкия живот на висшите училища в Благоевград и да приобщаваме младежите към живота в града.“ – посочи още Силвия Домозетска.

Американският музикален фестивал е венец на лято, изпълнено с културни събития. „Основната ни линия бе приобщаване – на поколения, на хора с различни интереси, към общността. Нашият град не е много голям, ние се познаваме и е хубаво, ако се усещаме като общност.“ – описа свързалата много събития нишка Силвия Домозетска. Един от акцентите на лятото са социалните танци – Благоевград танцува салса, ча-ча, кизомба, джайв на декорирани романтично локации в града. „Хората се отпускат, създават нови приятелства.“ – каза за въздействието директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград. Хората в града се събират и на кино в парка. „Подобни събития възпитават фестивалната култура, възпитават на отношение един към друг.“ – подчертава Силвия Домозетска. Към бавния и спокоен начин на живот насочва вниманието ни Фестивал на лютеницата, отново с идеята за приобщаване – възрастните да си припомнят позабравения вкус на домашната лютеница, а младите да научат как се приготвя тя.

Ключови думи: