Концерт „Отворени врати“ представя младите таланти на Националното музикално училище „Любомир Пипков“
Снимка: НМУ „Любомир Пипков“

Концерт „Отворени врати“ представя младите таланти на Националното музикално училище „Любомир Пипков“

25 изпълнения слушаме на събитието утре от 17 ч. при свободен вход

Концертът „Отворени врати“ ще представи младите таланти, които се обучават в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София, на 11 март от 17 ч. при свободен ход в концертната зала на училището. „Тази форма от много години се е наложила в училището. През последните две години имаше пауза заради пандемията. Посетителите ще могат да разгледат училището и да чуят какво се случва в него. Организираме концерта за нашите най-малки приятели и може би бъдещи ученици.“ – коментира пред Jazz FM директорът Столина Добрева. В събитието ученици от най-малките до най-големите гласове ще представят инструментите, които изучават, ще чуем ансамбли, които творят към училището. Ще прозвучат 25 изпълнения, които ще представят всички инструменти, които се изучават в училището, сред тях – на валдхорна от второкласник, на цугтромбонистка от 6 клас, на пианисти, цигулари, блокфлейта, виолончело, китара. Концертът ще завърши с изпълнения на ученици от специалностите „Поп и джаз“ и „Народно пеене“, както и на Вокалната джаз формация.

В НМУ „Любомир Пипков“ творят множество формации: Младежки оркестър с ученици от 5 до 8 клас и Младежка филхармония „София“ с по-големите, Духов оркестър, Младежки хор, Младежка хорова капела, която на 14 март в зала „България“ от 19:30 ч. ще се изяви с Оркестъра на Университета „Принстън“ в сюита „Планетите“ от Холст, Народен хор, два китарни състава с арфи, Вокална джаз формация и Младежки джаз бенд, а отскоро – и Брас бенд. Сред ръководителите им са някои от най-големите имена в музиката ни: Славил Димитров – на Младежката филхармония, на юношеския оркестър и на Младежката хорова капела; Тамара Маврова води Вокалната джаз формация, доц. Георги Петков – Народния хор, Велислав Стоянов – Брас бенда и Духовия оркестър. „Това са едни от най-добрите музиканти и сме изключително щастливи, че могат да работят с нашите деца и те да черпят от извора.“ – описва благоприятната среда за развитие и творчество Столина Добрева.

Концертът утре е и своеобразна покана към децата и техните родители да изберат НМУ „Любомир Пипков“ за образование и израстване в изкуството. „В нашето училище децата идват съвсем мънички. Те с много любов пристъпват нашия праг. Децата се обучават на инструменти и постепенно навлизат в съставите на училището. Целта ни е да създаваме музиканти и да възпитаваме в любов към изкуството. Мотивацията на всеки артист минава през концертните изяви, затова се стремим от най-ранна възраст да представяме учениците на сцена. Преди една седмица хорът участва в спектакъл в Националния музикален театър. За децата това бе много запомнящо се преживяване. Нашата цел е да ги обучаваме и да ги представяме пред обществеността, да им даваме възможност за изява. Тяхното вдъхновение са учителите им, които с изключителна любов и търпение ги приемат като 7-годинишни и ги извеждат като зрели хора и музиканти. През всичките тези години основната ни задача е да им дадем възможност за реализация като музиканти.“ – каза за развитието на младите таланти в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ директорът Столина Добрева.

Ключови думи: