Когато завърши фестивалното лято, започва Autumn Jazz Fest – Плевен

Когато завърши фестивалното лято, започва Autumn Jazz Fest – Плевен

Фестивалът тази година за първи път продължава четири дни и се провежда от 8 до 11 септември

Края на фестивалното лято вече шеста година отбелязва като ново начало организираният от Община Плевен Autumn Jazz Fest. „През последните десетина години има много фестивали, повечето от които се провеждат в разгара на лятото, когато хората са в отпуск. Първата ни идея бе да предложим джаз музика във време, когато никъде на друго място няма такъв фестивал. Затова нашият се нарича „Есен джаз фест“.“ – разказа в интервю по Jazz FM директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Плевен Стефка Григорова.

През годините фестивалът непрекъснато обогатява своя облик, предлага все по-богата като съдържание и стилове програма, а тази година за първи път ще продължи четири дни с общо осем концерта. „Кандидатите за участие бяха много и се затруднихме в селекцията, защото ни се искаше да поканим всички.“ – пояснява Стефка Григорова. Всяка вечер първият концерт е от 20 ч., а вторият – от 21. Събитията се провеждат при свободен вход на открито в парка на Регионален исторически музей – Плевен.

На 8 септември Autumn Jazz Fest открива сръбската група Fish in Oil, след което ще чуем проекта „TromBobby, Симо и техните единствени приятели“. На 9 септември солист на Бигбенд Плевен ще е родената в този град и работеща в Мароко Татяна Трифонова, а после е изявата на братя Владигерови в квартет. Пиеро Епифания от Перу, от дълги години живеещ у нас, е първият изпълнител в програмата на третата вечер, която ще продължи с триото на Антони Дончев 3Up. На 11 септември ще бъде представен проектът „Соната 57“ в почит към Милчо Левиев с участието на Вики Алмазиду, Антони Дончев, Васил Хаджигрудев, Димитър Семов, Тодор Бакърджиев и със специален гост Теодосий Спасов. Заключителният концерт е на „Йо-Йо бенд“ на Михаил Йосифов и Христо Йоцов с Арнау Гарофе, Стив Хамилтън и Борис Таслев.

Така Autumn Jazz Fest в Плевен ще обхване различни направления в джаза, ще представи местни таланти и проекти от националната сцена, ще ни даде възможност да се срещнем с други европейски артисти. Многообразието е в замисъла на фестивала. При гласуването на статута му през 2017 г. Общинският съвет в Плевен залага в концепцията му да няма стилови ограничения. Autumn Jazz Fest се провежда в град, чийто културен живот е белязан от стремежа към новаторство и от максимално отваряне на границите. „Плевенчани не бяха изненадани от създаването на фестивала, защото градът е с богати музикални традиции десетилетия назад във времето. В Плевен се провеждат Лауреатски дни „Катя Попова“ – коренно различен музикален фестивал от десетките, които се провеждат в много страни. Домакини сме на Международния фестивал за куклено изкуство, на единствения в Европа фестивал по маримба и ударни инструменти, на фестивал на духовите оркестри, на международен китарен фестивал. Музиката е в душата на плевенчани. Затова преди шест години в общината решихме, че след като предлагаме толкова много фестивали с различни стилове музика, джаз фестът е тази брънка, която ще създаде пълнота в музикалния живот. И плевенчани го приеха с радост и с отворено сърце.“ – разказва Стефка Григорова.

В провеждането на първото издание на Autumn Jazz Fest съдейства Теодосий Спасов, а кавалът му е част от логото на фестивала.

Ключови думи: