„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ – тази година в три дни с над 20 музиканти

„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ – тази година в три дни с над 20 музиканти

Фестивалът се провежда в с. Кърпачево и край пещерата „Гарваница“ и тази година е на 8, 9 и 10 юли

С ден по-дълъг – тази година фестивалът „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ ще обхване целия уикенд от петък вечерта. Той събира артисти от различни поколения, изразяващи се в разнообразна стилистика. Те свирят и пеят в с. Кърпачево и край пещерата „Гарваница“, която се намира на пътя към с. Горско Сливово. Специален е акцентът върху местната общност – тук са джаз музиканти от региона, а също и народните певици от това съседно село. Сред специалните участници тази година са вокалистката Гергана Димитрова от „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“ и нейният съпруг – кавалджията Костадин Генчев от Оркестъра за народна музика на БНР, „Булгара“ и др. И още имена от афиша, подбрани от организатора Ива Таралежкова – председател на сдружение „Деветашко плато“, и артистичния директор Венци Благоев: Весела Морова, Росен Кукошаров и Петър Терзиев – вокал, проф. Владимир Радулов, Милен Кукошаров и Станислав Арабаджиев – пиано, Христо Минчев и Михаил Иванов – бас, Димитър Благоев и Вилизар Гичев – китара, Венци Благоев и Георги Агатов – тромпет, Димитър Льолев, Марина Михайлова и Ралица Тонева – саксофон, Неделчо Нинов – тромбон, Невилиян Гемижев – кларинет, Красимир Стефанов – туба, Стефан Горанов, Невена Григорова и Теодор Тошков – барабани.

„В концепцията на нашия фестивал винаги е било приоритет да свързваме поколения. Ще имаме утвърдените музиканти в основния концерт, а в същото време – много талантливи младежи, които в петък ще ни въведат в музиката и ще ни подготвят за следващата вечер. В неделя се обръщаме към най-малките и техните родители. Това е прекрасна симбиоза между различните възрасти. Джазът трябва да бъде достъпен за всички. През цялото време върви нишката на българското – български изпълнители, присъствието на етно джаза. На този район много му отива да звучи такъв тип музика. Това е и комплимент към местната общност. Нашата кауза е чрез джаза да оживим още повече и да популяризираме тези прекрасни села и невероятния район.“ – коментира в интервю по Джаз ФМ Ива Таралежкова – председател на сдружение „Деветашко плато“.

Първата изява от тазгодишното издание на фестивала ще е на 8 юли от 20 ч. в двора на къщата за гости „Онгъл“, когато ще чуем концерт на младите музиканти от секстета Postcard. Следва джемсешън. На 9 юли в 19 ч. основният концерт край пещерата „Гарваница“ ще започне с традиционното диксиленд шествие. После музиката ще се пренесе отново в „Онгъл“, където от 23:30 ч. ще има джемсешън. В неделния ден от 11 ч. в пътя към музиката ще насърчи малчуганите Венци Благоев в „Джаз за деца“ – проект на фондация „Джазтет“. Входът за всички събития е свободен. И именно за свобода е усещането тук, високо в планината, където вълнението е в своя максимум, а изпълненията – на върха на експресивността.

„Както започнахме през 2015 г. с една съвсем скромна джаз вечер, така сега стигаме до момента, когато се оказа, че правим тридневно събитие. Не сме очаквали такова нещо. Миналата година започнахме с неделното матине „Джаз за деца“, а тази година ни дойде идеята да поканим много талантливи младежи – студенти в музикални академии в София и в чужбина, така че да предложим на хората пълен уикенд, посветен на музиката, изпълнен с музикални емоции и природа.“ – добавя Ива Таралежкова.

В тишината ще чуем музиката още по-отчетливо и тя ще ни въздейства по-силно в общността – още един скъпоценен момент от преживяването „Jazz под звездите на Деветашкото плато“. След всяко издание остават незабравими спомени, много радост, усещане за това, че се е случило нещо абсолютно прекрасно и сме го направили заедно, че от тук нататък оставаме свързани. „Остава усещането, че фестивалът става много по-голям от нас и от това, което сме си представяли. Това е мотивиращо и изисква отговорност. Тази равносметка е много ценна.“ – казва музикантът, част от организационния екип, Петър Терзиев. Ива Таралежкова отбелязва многото доброволци и хора, които искат да помагат: „Остава огромна радост, че още веднъж сме успели, защото всеки път е предизвикателство. И поглеждаме към следващата година – какво още можем да направим, за да е още по-хубаво и привлекателно.“

Ключови думи: