Jazz FM представя творците на Бургас във второто издание на пътуващия фестивал „Джаз в цялата страна“

Jazz FM представя творците на Бургас във второто издание на пътуващия фестивал „Джаз в цялата страна“

Концерт, джемсешън, музикални разговори и изложби са сред събитията в Бургас и Созопол

От 28 до 30 юли в Бургас и Созопол ще се проведе второто издание на „Джаз в цялата страна“ – инициативата на Jazz FM радио за представяне на най-ярките джаз музиканти на България там, където те творят и вдъхновяват своята публика. Към основния концерт с изпълнения на местни музиканти и интервюта пред публика с тях през тази година добавяме джемсешън, музикални разговори за историята на Бургас и региона, изложби. Всички събития са с вход свободен.

Бележити джаз музиканти на Бургас излизат на открита сцена „Охлюва“ на 28 юли. В 18 ч. старт на вечерта ще даде предаването Jazztronica с импровизации на живо.

От 19 ч. изпълнения ще поднесат млади таланти и доайени, родени тук и учещи в чужбина студенти, сред тях – ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, „Биг бенд Бургас“ с диригент Анастас Камиларов и със специалното участие на Асен Хайдутов, FromAroundCollective. В края на вечерта ще отдадем почит към създателя на „Златният Орфей“ Генко Генов, роден на този ден преди 95 години, с изпълнение на Мими Николова  на песента „Калиакра“, спечелила първото издание на конкурса през 1965 г.

В съботния и неделен ден в музикални разговори от Регионална библиотека „Пейо Яворов“ ще разкажем  подробности за джаз историята на Бургас и региона с Кирил Дончев и Мими Николова и с техни изпълнения заедно с Антони Дончев, Георги Дончев и Самуел Ефтимов. В събота ще излъчим на живо джемсешън в Созопол. В програмата на фестивала е изложба на джаз плакати на студенти от Националната художествена академия, създадени в съвместен проект с Jazz FM. Водещи на всички събития ще са водещите на Jazz FM Светослав Николов и Таня Иванова.

Неслучайно Jazz FM излиза от пределите на ефирното си излъчване, за да запознае аудиторията с джаз артистите там, където те променят средата със своето изкуство. Ценим постиженията им и искаме да разкажем за тях, за да бъдат вдъхновение за почитателите на джаза и творците в цялата страна.“ – сподели Светослав Николов - програмен директор на радиото, водещ и създател на инициативата.

Целта на „Джаз в цялата страна“ е да подкрепи и представи на широката аудитория начинаещи и утвърдени джаз музиканти от цяла България. По традиция всяка година Jazz FM радио избира град – домакин, в който музиканти от региона представят творчеството си чрез изпълнения и интервюта. Тази година повечето активности от фестивала ще се проведат в Бургас, като всички събития ще бъдат излъчвани на живо в радиоефира, онлайн в социалните мрежи на Jazz FM и записвани за последващо излъчване.

В първото издание на „Джаз в цялата страна“ бяха представени таланти от областите Варна и Добрич. През следващите години радиото планира да продължи обиколката в останалите региони от България, като постепенно разкрива за по-широката аудитория възможно най-богата палитра от джаз музиканти и развива сцената.

Ключови думи: