Изложба за първи път представя пълна картина на гостуванията на Дмитрий Шостакович в България
Снимка: Държавен архив – Русе

Изложба за първи път представя пълна картина на гостуванията на Дмитрий Шостакович в България

Създадена от Държавна опера – Русе, изложбата сега е подредена в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

Изложба задълбочено и увлекателно разказва за двете гостувания в България на големия модернист и авангардист Дмитрий Шостакович. Всяка снимка в нея е символ – с разбирането за музиката, с което Панчо Владигеров е приседнал до него, с възхищението и благоговението, с което Добрин Петков го наблюдава, със старанието, с което музикантите подготвят представянето на неговата музика, с концентрацията, с която обсъжда с творческия екип поставянето на своята опера „Катерина Измайлова“, с усмивките, с които е посрещнат навсякъде. Изложбата „Дмитрий Шостакович в България – гостувания и концертни изяви през 1958 и 1965 г.“ е създадена от Държавна опера – Русе, с която са свързани идванията му у нас. Авторският колектив е съставен от Веселина Антонова, доктор на историческите науки – изследовател и архивист в Художествения архив на Държавна опера – Русе, Любомир Кутин, доктор по социология, и Пламен Бейков – директор на Държавна опера – Русе. Художественото оформление е дело на художника Орлин Атанасов. От 29 март в продължение на три седмици изложбата разказва история и вдъхновява студентите в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Първото ѝ показване бе в Русе, последва гостуване във Варна, в София ще я видим и в зала „България“, където през май Софийска филхармония ще изпълни Девета симфония на Шостакович, пътешествието по стъпките на композитора у нас ще премине и през Пловдив преди тя да бъде за постоянно експонирана в Русе, а събраните материали да бъдат издадени в книга.

„Познавайки историята на Русе, прецених, че това е много важно събитие в живота на града и си заслужава да направим такова първо проучване за гостуванията на Шостакович в България. Издирихме снимки в държавните архиви. Това е докосване до световна личност, съпреживяла събитията в културния живот на града и на България като цяло.“ – каза по Джаз ФМ Веселина Антонова. Дмитрий Шостакович идва за първи път в България през 1958 г., десет години след като е жестоко порицан от съветската компартия с обвинение във формализъм и месеци преди да бъде официално премахната стигмата върху него. Тогава той изнася концерти със своя авторска музика в София, Пловдив, Варна и Русе с квартет „Бетовен“. Изложбата започва именно с този разказ и преминава през градовете на изявите. Формално разкаял се за модернистичния си подход, както четем в показаната в изложбата вестникарска дописка, Шостакович е верен на изкуството и в негова служба е у нас чрез сложни маневри. През 1965 г. той е тук в продължение на 20 дни за подготовката на премиерата на операта си „Катерина Измайлова“ в програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“.

Снимка: Държавен архив – Русе

Дмитрий Шостакович по време на репетиция на сцената на Русенската опера с диригента Добрин Петков, 1958 г.

„Идването на Шостакович в Русенска опера представлява признание за качеството и пълноценното съществуване на този български оперен театър. Тогава директор е Георги Чендов. Той проявява невероятно въображение в началото на съществуването на институцията да привлече и други руски автори, първоначално чрез Тихон Хренников – тогава председател на Съюза на композиторите на СССР. Чрез много сложна дипломация от формални и неформални връзки успява да отправи покана Шостакович да участва в поставянето на своята опера „Катерина Измайлова“. Това дава такова отражение, че и в нови времена, през 2012 г., тук е премиерата на единствената българска постановка на първата му опера „Нос“ и след това, през 2014 г., се появява нова продукция на „Катерина Измайлова“. Присъствието на Шостакович в музикалния живот на Русе е абсолютно затвърдено.“ – посочва директорът на Държавна опера – Русе Пламен Бейков.

Изложбата представя снимки, спомени, отзиви, публикации в пресата. Основателят на Русенска филхармония разказва как музикантите пренасят на ръце посред зима роял от друга сграда, за да свири Шостакович на най-хубавия инструмент в града. „Това е изключително признание, до фанатизъм.“ – коментира Веселина Антонова. И още много други такива вдъхновяващи истории за музиката ще научат студентите от Националната музикална академия от изложбата. Вдъхновени от гения на Шостакович, във вечерта на откриването на 29 март те изпълниха негови произведения с невероятна отдаденост и майсторство, заради което публиката ги връщахме за повторен поклон. „Виждайки този респект към Шостакович, те ще могат да получат житейски опит и по същия начин да се отнасят към творците, които са техни съвременници. На концерта тази вечер участвалите студенти съвсем ясно показаха своето отношение към неговото изкуство.“ – отбеляза Пламен Бейков. Той определи изпълненията като изумителни: „Бяха толкова концентрирани, всеотдайни и така пропити с всичко, с което е натоварена тази музика, че повече няма какво да се каже. Музиката най-лесно пренася усещанията, които се опитваме да предадем чрез документите по друг път на въздействие.“

Снимка: Държавна опера – Русе

Автографът на Шостакович в Мемориалната книга на Държавна опера – Русе

На откриването на изложбата чухме важни думи за делото и наследството на Шостакович от проф. д-р Наташа Япова – преподавател по история на музиката в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и научен консултант в систематизирането на събраната за изложбата информация. Документите ще бъдат представени и в албум заради голямата значимост на темата. „Изложбата обобщава въздействието на Шостакович върху неговите съвременници. Това се преповтаря, отеква като резонанс в следващите поколения. То е заслужено уважение към Шостакович, оказано му от хората, усетили неговото присъствие и предали го на следващите поколения.“ – казва за въздействието на случилото се тогава Веселина Антонова.

Интервюто ми с Пламен Бейков и Веселина Антонова, д.и.н., можете да чуете в плейъра под основната снимка. Там е публикуван и разговорът на Георги Митов от Класик ФМ с проф. д-р Наташа Япова, а подробности за него ще откриете тук: НМА открива документална изложба за гостуванията и концертите на Дмитрий Шостакович в България.

Партньори в издирването на архивни материали за изложбата са НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Софийска филхармония, Съюз на българските композитори, Държавна опера – Пловдив, Регионална библиотека „П. Славейков“ – Варна, Централен държавен архив, държавните архиви на Варна, Пловдив и Русе, Международно дружество „Елиас Канети“.

На основната снимка: Дмитрий Шостакович с оркестранти на Русенска филхармония пред входа на залата на оркестъра през 1958 г.

Ключови думи: