Музиканти в подкрепа на Украйна
Снимка: Facebook

Музиканти в подкрепа на Украйна

Творци от цял свят в израз на съпричастност към трагедията в Украйна

В публикация във фейсбук басистът Петър Славов съобщава за участието си в благотворително събитиe, което ще се проведе на 11 март в подкрепа на Украйна. То се организира от Джон Зорн и New School в Ню Йорк. Българският музикант ще бъде част от групата на Дейв Дъглас и Джо Ловано Sound Prints, а сред участниците са още Филип Глас, Джулиан Лаж, New Masada на Джон Зорн, София Рей и др. Благотворителният концерт ще бъде излъчен и онлайн, където зрителите също ще имат възможност за дарения.

Джо Ловано коментира новините от последните дни така: „Съкрушен съм от сегашните събития между Русия и Украйна. Всички хора, обхванати от кръстосания огън на тази война, се нуждаят от нашата подкрепа, любов и молитви. Като концертиращи музиканти ние пътуваме по света, за да изразим чрез нашата музика Звуците на Радостта, Любовта и Състраданието, като усещаме, че тези чувства се връщат обратно към нас. Благословен съм с невероятен живот, в който съм свирил на някои от най-красивите, екзотични места по света и оценявам всеки един момент. През 2019 г. по време на турнето ни с Даяна Крол имахме участие на Джаз фестивала в Лвов, Украйна, и там срещнах някои прекрасни хора, които са в мислите и молитвите ми днес. Дано тази лудост спре!“

Стинг изпя отново песента си Russians от времето преди вдигането на Желязната завеса и я придружи със следното послание: „Много рядко съм пял тази песен през многото години, откакто е написана, защото никога не съм мислел, че ще бъде отново актуална. Но в светлината на кървавото и печално заблудено решение на един човек да нахлуе на територията на мирен съсед, който не те заплашва с нищо, песента отново е призив към хуманността във всеки един от нас. За смелите украинци, които се борят с тази жестока тирания, а също и за много руснаци, които протестират срещу това безчинство въпреки заплахата от арест и затвор. Ние, всички ние, обичаме децата си. Спрете войната.“ Стинг даде идея на своите последователи в социалните мрежи как могат да помогнат с дарения.

На 14 март в подкрепа на Украйна джаз клубът Domicil в Дортмунд, Германия, ще бъде домакин на благотворителен концерт с участието на седем украински музиканти, които ще се представят в различни формации. Това са пианистите Александра Ханке и Вадим Неселовски, вокалистката Тамара Лукашева, саксофонистът Димитрий Маркитанов, басистът Иля Алабузев, барабанистът Александър Вайнщайн и вибрафонистът Игор Красовски.

Вадим Неселовски е роден в Одеса, но през последните години живее и работи в Ню Йорк и също така е професор в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. Вадим пристига в Европа за поредица от соло пиано концерти, по време на които ще изпълнява своята сюита, посветена на родния му град. От началото на войната украинският пианист е особено активен в социалните медии, а едно от последните му обръщения гласи следното: „Ако ме чуе поне един човек в Русия, думите ми няма да са отишли на вятъра. Вече 11 дни вашата страна бомбардира моята, атакува я от всички страни, без пощада за жени и деца, разрушава жилищни сгради, болници, детски градини. Т. нар. „борци срещу нацизма“ разрушиха мемориала на жертвите на Холокоста в Баби Яр. Моята Одеса, моята родна Одеса се превърна в крепост, посрещайки руските фашисти. Операта в родния ми град е барикадирана, картини се изнасят от музеите, за да се спасят от вашето варварство. По цяла Украйна – хора с физически увреждания, възрастни, майки с деца, се опитват да се спасят от руската армия, за която се говори, че е „спасител“. Живял съм в Германия дълго време и знам, че 77 г. след края на Втората световна война германците продължават да се опитват да отмият от себе си световния позор. Едно поколение сменя друго, но всеки германец носи чувство за вина, повярвайте ми. Същото ви очаква и вас, руснаци. И колкото по-дълго позволявате този позор да продължава, падението ви ще бъде още по-голямо, ако не и по-дълбоко. Тези руснаци, които въпреки риска от репресии, казват истината за тази ужасна война, тези, които излизат да протестират без страх от закона – поклон пред вас! Вие сте хората, които победиха страха. Моля се на Господ този искрен протест срещу войната да обхване цяла Русия. Моля се на Бог за всеки украински войник, за всеки украински гражданин. И бъдете сигурни, че Бог е на страната на Украйна. Слава на Украйна!“

Послание отправи и Авишай Коен: „Здравейте всички! Това е послание за подкрепа и любов към всички мои приятели, към всички украинци, които страдат в този момент. Настанаха ужасни, ужасни времена. Също така искам да изпратя своята любов и подкрепа на всички невероятни руснаци, които също са против това, което се случва в момента. Дано тази война свърши много скоро и всички ние да се завърнем към нормалния, мирен начин на живот. Бъдете благословени!“

Песни като молитва изпълни Мирослава Кацарова на концерта си в Пловдив снощи: „Възхищавам се на всички жени и майки, които се борят в тази гранична ситуация за бъдещето на децата си, на силата и смелостта им, на всички доброволци, които помагат смирено на бягството от ада, който е на земята. И да напомня думите на Превер, че „земята е всъщност звезда“. – написа Мира във Фейсбук.

Симфоничният оркестър на БНР промени програмата си за концерта в петък в зала „България“, като се присъедини към инициативата на водещи оркестри, сред които и Берлинската филхармония, Берлинското радио, Лондонски филхармоничен оркестър, Оркестърът на Френското радио, Симфоничният оркестър „Джузепе Верди“ в Милано, Кралският Концертгебау оркестър в Амстердам и много други. „Следващият ни концерт на 11 март посвещаваме на паметта на жертвите от трагичните събития в Украйна. За съжаление, музиката не може да спре войната, но и безразличието няма да помогне да я разберем.“ – посочват от оркестъра. Главният диригент на оркестъра маестро Марк Кадин разказва: „Трагедията, която се разгръща сега в Украйна, вече донесе немислими човешки жертви и страдания. Виждаме ужасяващи кадри с разрушени градове и села. В един от тях, малкия украински град Тростянец, е повреден паметник от 18 век, имението на князете Галицини. В него често е гостувал Пьотр Илич Чайковски и именно там той написва своето първо симфонично произведение – увертюра „Буря“. Ще я изпълним заедно с още една творба „Тиха музика“ на големия украински композитор от Киев и наш съвременник Валентин Силвестров. Мир, спокойствие и тишина са ни необходими на всички, но преди всичко на жителите на Украйна.“ В първата част на концерта, която остава без промени ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър на английския композитор Уилям Уолтън със солист Лия Петрова.

По инициатива на Българската музикална асоциация Министерство на културата стартира спешна процедура за изготвяне на специален статут на възпитаниците на училищата по изкуства от Украйна, за да могат да продължат образованието и творческото си развитие тук, докато не е напълно безопасно да се върнат в страната си. Организацията има готовност да съдейства и на бежанци – професионални музиканти за настаняване, за осигуряване на професионални ангажименти и в организирането на събития, разказа по bTV Radio Марина Василева, член на Управителния съвет на Българската музикална асоциация.

Българска музикална асоциация съдейства за обучението на бежанци в училища по изкуствата

Ключови думи: