И Добрич става домакин на джаз фестивал

И Добрич става домакин на джаз фестивал

Първото издание на Dobrich JaZz Fest е на 17 и 18 септември

Първи джаз фестивал в Добрич. На 17 и 18 септември градът ни посреща с концерти, детски работилници и занимания и с изложба, свързани с джаза. Dobrich JaZz Fest се организира от Павлета Проданова, благодарение на чиято инициативност и постоянство бе създаден и се утвърди „Джаз до морето“ в с. Езерец. „Изключително съм горда да обявя първото издание на Dobrich JaZz Fest. Отдавна имам идеята Добрич да е сред градовете с фестивален джаз. Моята кауза е все повече хора да усетят тази музика навън, на площада. Искам децата също да почувстват джаза в парка, защото те имат нужда да танцуват на него и да развиват своята интелигентност.“ – посочи Павлета Проданова в интервю по Jazz FM.

Основният концерт на 17 септември е на култовата група „Зона Це“ със Стоян Янкулов – ударни, Васил Спасов – пиано, Веселин Веселинов – Еко – бас китара, и Мирослав Иванов – соло китара. „Добрич джаз бенд“, които са ни познати и от екрана на „България търси талант“ по bTV, ще се включат с няколко произведения, а Павлета Проданова ще акомпанира на пианото на дъщеря си Пламена Костова. „Джазът е свобода. Чрез него съумяваме да запазим и да изразим същността си.“ – описва жанра Павлета Проданова. Концертите ще бъдат с начален час 19 на Лапидариума срещу общината. Всички събития са с вход свободен.

На 18 септември Dobrich JaZz Fest продължава със занимания за децата. „Моята кауза е те да заобичат тази музика. Неслучайно правим матине с деца, които ще пеят джаз. Работилницата ще бъде водена от саксофониста Веселин Солаков. Децата ще импровизират и ще направят джем сешън. Писателката Атанаска Георгиева ще напише есе и гатанки за джаза. Учениците на Олга Иванова в Младежки център – Добрич ще рисуват музиката. Картините им ще бъдат показани във фоайето на общината.“ – разказа още Павлета Проданова. Тя е убедена, че децата имат нужда от джаз: „Както в училище се изучават класика, фолклор и поп музика, би трябвало да се обърне внимание и на джаз културата в България.“

Павлета Проданова от години популяризира джаз културата в региона. Тя е създател на фестивала „Джаз в Езерец“ в живописното селце на брега на морето. Тази година хедлайнер бе Теодосий Спасов. Преди това на тази фестивална сцена са свирили музиканти като Ангел Заберски трио, братя Владигерови, Мирослав Иванов, Петър Салчев с Живко Братанов. „Опитваме се да научим местните жители също да заобичат различната музика и да имат приятно усещане за джаза. Това много ни помага, за да продължим и да надградим с това първо издание на джаз фестивала в Добрич – моя стара мечта.

Dobrich JaZz Fest се осъществява с подкрепата на Община Добрич, спонсори и доброволци.

Ключови думи: