Хор „Ваня Монева“ открива тази вечер „Остров на музиката“ на Лятната естрада в Борисова градина

Хор „Ваня Монева“ открива тази вечер „Остров на музиката“ на Лятната естрада в Борисова градина

Слънцето е винаги в музиката на хор „Ваня Монева“. „Първо е любовта към фолклора, към хоровата музика, с чудесните гласове, които притежават момичетата в състава. Така трупаме репертоар, който радва и нас, и публиката. И разбира се, тогава слънцето изгрява.“ – каза Ваня Монева в навечерието на концерта на водения от нея хор, откриващ тазгодишното издание на „Остров на музиката“. Цикълът се организира от Общински културен институт Дом на културата „Средец“ и е част от Лятната културна програма на Столична община. Джаз ФМ е медиен партньор.

Хор „Ваня Монева“ работи с огромна всеотдайност. Любовта е част от тяхното изкуство, но в него е вложена много работа от сърце и с уважение към музиката. „Трудът е в основата на всичко. И подготовката, която трае от ранна детска възраст. За да се постигне красива музика с изящество, с всички елементи, които са необходими, са нужни труд и много подготовка.“ – посочи ръководителят на състава.

В програмата тази вечер са шедьоври от наши композитори – Красимир Кюркчийски, Филип Кутев, Николай Кауфман, Петър Льондев. „Това са творби, които се харесват на публиката и са и наши любими, които могат да бъдат изпълнени на открита сцена, за да добие публиката специално настроение с този първи концерт от цикъла, който ще продължи цяло лято. За нас е огромно удоволствие да сме първи в откриването на тази лятна сцена.“ – коментира Ваня Монева.

Така отново ще бъдем под въздействието на музиката в хода на обичайното ежедневие в позната и любима среда. Но всичко ще бъде различно заради изкуството. „Аз мисля, че от това по-хубаво няма – музиката да е навън, да е близо до хората, да ги привлича. След тази пандемия съм убедена, че те имат нужда от изкуство, от това да поспрат, да послушат, да се порадват и да продължат. Чудесна е инициативата! Знам, че тя ще бъде за гражданите на София един оазис, в който те ще се чувстват пречистени, ще се чувстват щастливи с това, което им поднасят всички музиканти и артисти, които ще стъпят на тази сцена.“ – завърши Ваня Монева.

  • Интервюто с нея можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Концертите от „Остров на музиката“ са всяка сряда при свободен вход на Лятната естрада в Борисова градина, а при лошо време се местят в Столичното Ларго. Началото на изявите е в 19:30 ч. през юни и юли и в 19 ч. през август. Идната седмица ще чуем изпълненията на Джаз формация „София“, а след това на сцената излиза Софийският духов оркестър. Всички концерти ще бъдат излъчени и по Джаз ФМ. Тази седмица в „Джаз емоции“, предаването ни за музика на живо, във вторник от 21 ч. и в събота от 19 ч. звучи концертът от миналата година на Джаз формация „София“.