Хилда Казасян с пето представяне на „Да послушаме кино“ в София: „Всеки път нещо ме трогва, всеки път има нещо ново, което за самите нас става истинско преживяване.“
Снимка: Фейсбук страницата на Хилда Казасян

Хилда Казасян с пето представяне на „Да послушаме кино“ в София: „Всеки път нещо ме трогва, всеки път има нещо ново, което за самите нас става истинско преживяване.“

Концертът е на сцената на Sofia Summer Fest, а след това националното турне продължава

Хасково, Сливен, Пловдив, Смолян, Асеновград, Шумен и в още много градове звуча програмата „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян с Плевенска филхармония. Следващата дата е на 20 септември в София и пътешествието продължава – Търговище, Свиленград… Красотата на джаза достига до много точки от България и променя звуковата среда, тъй като артистите пътуват и даряват с изкуството си публиката в цялата страна. А Хилда Казасян е особено активно в това. „През последните десетина години сме едни от най-щастливите хора. Не сме очаквали, че с такава музика ще пълним ежегодно най-големите зали в градове и градчета в цяла България.“ – каза тя в интервю по Джаз ФМ.

Снимка: Фейсбук страницата на Хилда Казасян

Като изумителни определя тя музикантите, с които през годините представя различни проекти в страната – Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов. Списъкът се допълва от специалните гости – от програмата за Вили Казасян насам с тях е Васил Петров, а сега се присъединява и Теодосий Спасов. Всички те докосват със своя талант многохилядна публика, която слуша хубава музика отново и отново. „Страшно сме щастливи, даже не сме си мечтали преди години хората да имат интерес към подобен род музика и не само това, а и да се връщат в залите.“ – коментира с удовлетворение интереса Хилда Казасян. „Да послушаме кино“ има вече над 30 концерта, а в София ще е с пето представяне на 20 септември на сцената на Sofia Summer Fest. „Това ме прави много, много щастлива.“ – добавя тя.

Снимка: Фейсбук страницата на Хилда Казасян

А магията на киното прибавя към вълшебството на музиката в „Да послушаме кино. „Толкова органична е тази среща!“ – отбелязва Хилда Казасян. Тя разказа, че по време на пандемията си е направила експеримент да гледа филми и да намаля звука в момента, в който зазвучава емблематичната песен от него. „Въздействието намалява с проценти.“ – прави извод тя и добавя, че много от песните са надживели филмите.

Снимка: Фейсбук страницата на Хилда Казасян

„Тази магия вече е създадена, а ние надградихме.“ – описва концепцията на програмата Хилда Казасян. Възможен риск тя вижда в това хората да не приемат добре новите интерпретации на песни, които са им добре познати. Такава опасност не съществува с фантастичните, пак по нейно определение, аранжименти на Христо Йоцов и Живко Петров – първо за бенд, а след това и за щрайха на Плевенската филхармония. „Това вече завърши приказката. Всеки път нещо ме изненадва на сцената, нещо ме трогва, всеки път има нещо ново, което за самите нас става истинско преживяване.“ – споделя усещанията на самите артисти Хилда Казасян.

Снимка: Фейсбук страницата на Хилда Казасян

На фейсбук страницата си тя представя музикантите като „любими и прелюбими хора“. Каква е нишката, която ги събира в неповторимо преживяване? „Много са нишките. Те станаха едни от най-близките хора в живота ми. Това е не само да се чувстваш добре на сцената, а и преди и след концерта. И когато знаеш, че предстои пътуване, да го очакваш с вълнение и радост. Това е гледане в една посока, споделяне на светоусещане. Аз съм най-щастливият човек, че химията между нас се случи. Егото в тази група спря да има значение. Това е висш пилотаж за нещо дългосрочно – да се отпуснеш в него, така че срещите с тези музиканти да са сред най-щастливите мигове в живота ти. Нямам представа как точно това се случи!“ – възкликва щастлива Хилда Казасян.

И на преден план отново е любовта!

Ключови думи: