Горещи любовни страсти с оперни концерти в София и Правец на Софийската филхармония
Снимка: Софийска филхармония

Горещи любовни страсти с оперни концерти в София и Правец на Софийската филхармония

Диригент е Найден Тодоров, а солисти – Беса Лугичи и Михаил Михайлов

Любовта такава, каквато само операта може да възпее, ще съпреживеем в два концерта на Софийската филхармония – на 20 юли от 19 ч. в зала „България“ и на 22 юли от 20 ч. в Правец на сцената край езерото пред хотел Hyatt Regency Pravets Resort. В репертоара са най-обичаните увертюри, арии и дуети, подбрани лично от директора на културния институт и диригент на концертите маестро Найден Тодоров. Ще чуем откъси от оперите „Бохеми“ от Пучини, „Набуко“ и „Травиата“ от Верди, „Русалка“ от Дворжак, „Кармен“ от Бизе, „Лучия ди Ламермур“ от Доницети и от оперетите „Царицата на чардаша“ от Калман и „Страната на усмивките“ от Лехар.

Солисти са косовското сопрано Беса Лугичи и един от най-добрите български тенори – Михаил Михайлов.

Беса Лугичи се дипломира през 2008 г. във Факултета за оперно изкуство на Университета в Прищина, Косово, а през 2010 г. защитава магистърска степен по оперно пеене в Скопие. След 2012 г. работи много с Христина Ангелакова в София. Лугичи е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина и солист на Косовската филхармония. Тя е носител на много отличия, сред които – Голямата награда на Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ – Панагюрище, 2013 г.

Михаил Михайлов започва да учи пеене на 16 год., а преди това свири на цигулка. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ през 2011 г. в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова. След достигането на финалните фази в конкурсите „Опералия“ през 2017 г. и Concours musical international de Montréal през 2018 г. Михайлов затвърждава международното си присъствие и се изявява на редица престижни сцени. Сред откличията му е Първа награда на Международен конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ (Шумен, 2018 г.)

Билети се продават на касата на зала „България“, както и в мрежата на Eventim (за концерта в София – тук, а за събитието в Правец – тук). Jazz FM е медиен партньор.

На снимката: маестро Найден Тодоров с Беса Лугичи

Ключови думи: