„Фокус Украйна“ -  специална селекция от документални филми, посветени на Украйна

„Фокус Украйна“ - специална селекция от документални филми, посветени на Украйна

Филмите на „София ДокуMентал“ ще бъдат показани от 8 до 11 март в Чешкия център при свободен вход

Настоящите събития в Украйна върнаха войната в Европа и поставят света пред невиждана криза, свързанa с неговата сигурност, както и с обществото, такова, каквото го познаваме. Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешки център работят от години за силно гражданско общество и това се превръща в техен общ проект чрез фестивала „София ДокуМентал“.

„За да изразим своята солидарност с Украйна, се обединяваме отново, с подкрепата на Посолството на Чешката република в София и Посолството на Украйна в България, под мотото „Каква сила има изкуството по време на война?.“ – пишат организаторите на събитието. В следващите дни ще бъдат представени филми от селекцията на „София ДокуМентал“, свързани с конфликта в Украйна и последиците върху обикновените хора. Прожекциите ще се състоят в Чешки център София и ще бъдат съпътствани от дискусии, а входът е свободен. Всеки зрител ще може да остави дарение, което ще бъде предоставено на БЧК в подкрепа на бежанците.

Програма на „Фокус Украйна“:

8 март, 18:00 ч., „ЗЕМЯТА Е СИНЯ КАТО ПОРТОКАЛ“
реж. Ирина Цилик, Украйна/Латвия, световна премиера: „Сънданс“ 2020
За да се справят с ежедневната травма от живота във военна зона, самотната майка Анна и четирите й деца правят заедно филм за живота си в Донбас, Украйна. Документален филм, който не само разкрива случващото се в живота на героите, но и тяхната стратегия за оцеляване, която минава през окото на камерата.

9 март, 18:00 ч., „ТОЗИ ДЪЖД НИКОГА НЯМА ДА СПРЕ“
реж. Алина Горлова, Украйна/Латвия/Германия
Поразителните монохромни изображения ни поглъщат в този документален филм за сирийско-украински служител на Червения кръст. Чрез историята на Андрий зрителите стават свидетели на болезненото лутане между войната и мира, където миговете на радост са ценни, но краткотрайни.

10 март, 18:00 ч., „ГРАД НА БОЙНАТА СЛАВА“
реж. Дмитри Боголюбов, Русия/Чехия/Германия, 2019
Героичното съветско минало и бедното постиндустриално настояще правят провинциалния град Елна податлив на агресивната антизападна реторика на Кремъл.

11 март, 18:00 ч., „ПРОЦЕСЪТ ОЛЕГ СЕНЦОВ“
реж. Асколд Куров, Чехия/ Полша/ Естония, 2017
„Процесът Олег Сенцов“ разказва историята на кинорежисьора Олег Сенцов, който е в руски затвор по обвинение в тероризъм, и неговата борба да докаже невинността си, като не спира да отстоява позицията си дори и в най-ужасяващите моменти. По време на снимките на филма започва и международна кампания, с която цялата филмова общност изразява своята подкрепа и призовава за незабавното освобождаване на режисьора.

 

Ключови думи:
@