Филми за забележителни музиканти в програмата на 36-то издание на „Киномания“

Филми за забележителни музиканти в програмата на 36-то издание на „Киномания“

Филмовият форум ще покаже филми за Сезария Евора, Ленард Коен и Дейвид Боуи

Moonage Daydream e документален портрет за живота и гения на Дейвид Боуи – един от най-интересните и влиятелни артисти на нашето време. Любопитното е, че лентата представя Боуи само с негови думи от интервюта, давани през десетилетията и с концертни изпълнения на култовите му песни. Един калейдоскоп от разговори и концерти, дързък и предизвикателен като самия изпълнител. Филмът почита безсмъртието на неговото изкуство, използвайки редки архивни кадри, включително концертни изпълнения на ключови песни като Moonage Daydream, Space Oddity, Sound and Vision, Heroes и др. Режисьор, продуцент, сценарист и монтажист е Брет Морген, автор на някои от най-новаторските и харесвани документални филми през последните 15 години. Moonage Daydream беше представен на Фестивала в Кан и веднага се превърна в едно от най-обсъжданите заглавия на годината.

Не по-малко интригуващ е и филмът за великия Ленард Коен с режисьори и продуценти Дейна Голдфайн и Даниъл Гелър, работили върху продукцията повече от 10 години. „Алилуя: Ленърд Коен“, едно пътуване, една песен отдава почит на легендарния изпълнител, музикант, поет и писател, видян през неговата прочута песен „Алилуя“, превърнала се в истински химн. „Алилуя“ е и една от песните с най-много кавърверсии в съвременната поп музика. Филмът е одобрен приживе от самия Коен (който почина преди 6 години) и представя безценни, непоказвани досега архивни материали, както и аудиозаписи, фотографии, кадри от концерти и интервюта.

Третото музикално предложение в програмата на „Киномания“ е „Сезария Евора“ с режисьор и сценарист Ана София Фонсека, представящ живота на звездата от Кабо Верде. Интимен поглед върху съдбата на певицата, нейните възходи и падения, демони и слава. Филмът съдържа и интервюта с най-близките ѝ хора, както и откъси от нейни концерти, архивни кадри и фотографии и показва невероятната й способност да изразява емоциите си в песен.

„Киномания“ ще се проведе между 17 ноември и 4 декември. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Джаз ФМ е медиен партньор.

Ключови думи: