Филмът „Жените наистина плачат“ получи наградата Audentia на „Евроимаж“ в размер на 30 хиляди евро

Филмът „Жените наистина плачат“ получи наградата Audentia на „Евроимаж“ в размер на 30 хиляди евро

Лентата може да се гледа и в софийските киносалони

Престижният европейски фонд за кино „Евроимаж“ награждава с 30 000 евро един филм за годината на избран от тях фестивал. За 2022 г. честта заслужи Фестивалът в Триест с фокус върху източноевропейското кино.

От тяхната необикновено силна тазгодишна селекция, сърцата грабна българският филм „Жените наистина плачат“ на продуцентското и режисьорско дуо Мина Милева и Весела Казакова. Наградата на име Audentia („кураж“ от латински) и статуетка с тежест 3.5 килограма, създадена от Ева Росано, бе връчена от жури в състав Урсула Мених, Ан Лоран-Делаж и Андрей Танасеску. Техните мотиви са:

„Във все по-взривоопасния социален климат филмът „Жените наистина плачат“ изследва спешната нужда от промяна със свирепа неотложност, цялостност, почтеност и задълбоченост в кино стилистиката.

Този боен вик в името на солидарността между жените срещу мизогинията, хомофобията и всички токсични форми на патриархат успява да е едновременно локален и универсален. Авторите умело овладяват необузданата сила на женския актьорски състав от няколко поколения и представят едно кинематографично манифесто, пълно с гняв и нежност, емпатия и хумор. Присъждаме наградата за уникалност на кинематографичния стил на филма и за неговата смелост и решителност.“

Следващите спирки с прожекции на филма са Женева, Швейцария, за Black movie festival, както и Анжер във Франция на изключително важния фестивал на „първа линия“, където са стартирали най-известните европейски режисьори с първите си филми. С това фестивалът придобива особена важност в европейски план. Там Маргита Гошева получава награда за „Урок“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева през 2015 г.

Тук може да гледате цялата церемония по награждаването на Мина Милева и Весела Казакова за „Жените наистина плачат“, а списъкът с наградите е на следния линк.

Ключови думи: