Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора с девет събития: значими заглавия от сцените ни, чествания на бележити годишнини, внимание към младите таланти

Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора с девет събития: значими заглавия от сцените ни, чествания на бележити годишнини, внимание към младите таланти

Програмата представя достижения на всичките ни оперни сцени в дните от 23 ноември до 9 декември

53-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ни предлага девет събития с разнообразна насоченост – оперни и балетни постановки, две от които – премиерни, а една – от български автор, прожекция на филм за Панчо Владигеров и концерт с театралната му музика, честване на годишнини на бележити творци, изложба. В програмата от 23 ноември до 9 декември участват всички оперни театри от страната, а също и Къща-музей „Панчо Владигеров“ – София. Организатор е Държавна опера – Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора и с медийното партньорство на радиостанции от bTV Radio Group.

„В програмата търсим да покажем оперни заглавия, които са в световната съкровищница, но остават в сянката на обичайно поставяните творби.“ – посочи в интервю за Jazz FM директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов. Домакините задават посоката на фестивала с премиерата на 23 и 24 ноември на „Евгений Онегин“ от Чайковски. През тази година се навършват два века от издаването на романа на Пушкин, по който е написано оперното произведение. Във времена на колебливост в моралните ценности спектакълът поставя на преден план въпросите за любовта, уважението, достойнството и честта. Режисьор е Славчо Николов, диригент – Ивайло Кринчев, сценограф и костюмограф – Гендони. Сред имената на изпълнителите на главните роли са младата звезда Йосиф Славов, представил се с успех на „Опералия“, утвърдилата се Беса Лугичи, Ивайло Джуров, Ивайло Йовчев и др.

Снимка: Държавна опера – Русе

Кадър от „Лето 893“

Второто оперно заглавие също е премиерно – „Летящият холандец“ на Държавна опера – Варна с режисьор Вера Немирова във вечерта на 26 ноември. Българска творба представя Държавна опера – Русе – „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев, на 5 декември.

Снимка: Софийска опера и балет

Кадър от „Валкюра“

Закриването на 9 декември е с една от оперите в написаната преди век и половина тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ – „Валкюра“, в постановка на Софийската опера и балет. Балетно произведение поднася на 30 ноември Държавна опера – Пловдив – „Дълга коледна вечеря“ и „Жени в ре минор“ по музиката на Вивалди и Йохан Себастиан Бах. Авторският спектакъл е на украинския хореограф Раду Поклитару. „Той имаше голяма студия за балетен театър в Киев, познат е в целия свят като един от най-добрите съвременни хореографи.“ – посочи Огнян Драганов.

Снимка: Държавна опера – Пловдив

Кадър от „Дълга коледна вечеря“ и „Жени в ре минор“

Фестивалът на оперното и балетното изкуство ще чества две големи личности в оперното ни изкуство. В продължение на повече от три десетилетия Мария Клинчева изиграва десетки роли на сцената на Държавна опера – Стара Загора. На 2 декември тя ще разкаже за живота си с оперното изкуство на кафе с автограф – среща, водена от Миглена Стойчева.

Снимка: Личен архив Мария Клинчева

Мария Клинчева в ролята на Чо-Чо-сан

Ще честваме и 90 години от рождението на Стоян Попов в събитие на 25 ноември, организирано от Държавна опера – Бургас и с водещ – неговата дъщеря Светлана Димитрова.

Снимка: Личен архив Стоян Попов

Стоян Попов в ролята на барон Скарпия

Със специално посвещение към Панчо Владигеров са филм и концерт на 27 ноември, посветени на работата му с германския режисьор Макс Райнхард. Филмът ще бъде представен от къща музей „Панчо Владигеров“ в София, а концертът ще изнесе Симфониета Варна под диригентството на един от учениците на маестрото – Милко Коларов, и със специалното участие на Ивайло Джуров. През тази година отбелязваме 150 години от рождението на Макс Райнхард.

Грижа за младите таланти оказват майсторските класове на Веселина Кацарова и Калуди Калудов, които ще завършат с галаконцерт на 29 ноември.

В обогатяващ поглед към оперното изкуство в първия ден на фестивала се открива изложба на концертмайстора на Старозагорската опера Паулина Захариева. Синтезът между изкуствата присъства за трета година в програмата след представяния на Калуди Калудов и Мичо Димитров от операта в Пловдив.

Билети са продават на сайта на операта и на нейните каси в Стара Загора, Хасково и Сливен с преференциални цени в различни пакети. „Заповядайте на едно пътешествие с най-прекрасната музика и най-хубавите спектакли, които са създадени в България през сезон 2022/2023 г.“ – покани ни директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов.

С пълната програма на Фестивала на оперното и балетното изкуство можете да се запознаете на сайта на Държавна опера – Стара Загора тук.

Ключови думи: