Фестивал на училищните оркестри представя талант и вдъхновява следовници

Фестивал на училищните оркестри представя талант и вдъхновява следовници

Първото издание е днес и утре в Банско

Под наслова „Ваканция, ура!“ днес и утре в Банско се провежда първото издание на Фестивала на училищните оркестри. „Училищният оркестър е символ на своето училище. Със звуците на марша, изпълняван с вдъхновение от ученици, на всички е ясно, че в града идва празникът. Събитието сега ще отбележи началото на лятната ваканция.“ – отбеляза в интервю по Джаз ФМ Мария Карагьозова от Асоциация Фестивалите в България, организатор на събитието. Съорганизатор на първото издание е домакинът – Община Банско, а местният туристически бизнес съдейства в настаняването на участниците. Фестивалът се реализира по проект към Национален фонд „Култура“.

В първото издание се включват Ученически духов оркестър към СУ „Любен Каравелов“ в Копривщица, Младежки духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ – Велинград, Фанфарен оркестър и мажоретен състав от ОУ „Константин Фотинов“ в Лом и Младежка музикална формация и духов оркестър към ЦПЛР – ОДК Велинград.

Музикалните ръководители ще имат работна среща с подп. Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър. „Той е убеден, че училищните и младежките оркестри са школата, от която тръгват музикантите към големите оркестрови формации.“ – подчерта Мария Карагьозова.

Представителните концерти са на 24 и 25 юни от 18 ч. на пл. „Никола Й. Вапцаров“. „С тях искаме не само да представим добрата традиция на училищния оркестър, а и да се привлече общественото и институционалното внимание към положителните практики и ползите за младежта.“ – посочи Мария Карагьозова. Музиковедът д-р Галя Грозданова ще представи своето проучване за историята на военните духови оркестри и как те са се превърнали в мост за навлизане на музикалната култура в България. В парка на Банско от 11 ч. ще има неформални музикални срещи.

„Идеята ни е фестивалът да се провежда два пъти годишно – в края и в началото на учебната година. Второто събитие тази година ще се състои в Каварна между 22 и 25 септември. Всяка година фестивалът ще се провежда на различно място, за да постигнем целта децата да посещават различни градове и различни общества да бъдат вдъхновявани за идеята за училищния оркестър.“ – коментира Мария Карагьозова.

Ключови думи: