Фестивал и академия „Алегра“ вече в София с 10 майсторски класа и 6 концерта през юли
Снимка: Фестивал и академия „Алегра“

Фестивал и академия „Алегра“ вече в София с 10 майсторски класа и 6 концерта през юли

Събитията събират в столицата елита на световната класическа музика

Фестивалът и академия „Алегра“ в осмото си издание идва в София от Русе, където форумът бе основан през 2014 г. Млади таланти ще усъвършенстват уменията си на 10 майсторски класа по цигулка, виола, виолончело и оркестрово дирижиране, водени от световно признати имена като проф. Борис Гарлицки, проф. Себастиан Хаман, проф. Сергей Малов и Григори Асс, проф. Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез, проф. Ласло Феньо, Кирил Злотников, проф. Йоханес Шлефли и проф. Никола Паске. Шестте концерта ще се проведат в концертен комплекс „България“. В първия на 15 юли Сергей Малов ще изпълни заедно с Фестивален оркестър „Алегра“ Концерт за цигулка № 3 на Камий Сен-Санс. В програмата са още увертюра към приказната опера „Оберон“ от К. М. фон Вебер и пъстрата сюита „Пулчинела“ на Перголези/Стравински. Диригент е Никола Паске.

През тази година отбелязваме 140 години от рождението на Игор Стравински и затова до 17 юни – рождената дата на гениалния композитор, организаторите предлагат възможността за закупуването на Фестивален билет със специално намаление. С него можем на атрактивна цена да посетим шестте концерта от програмата. Музиката на Стравински ще присъства и в заключителния концерт на фестивала на 22 юли, в който Фестивален оркестър „Алегра“ ще изпълни балетната сюита „Жар-птица“. Заедно с Ласло Феньо и под палката на швейцарския диригент Йоханес Шлефли оркестърът ще представи Вариации по тема „Рококо“, Op. 33 от П. И. Чайковски и увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди.

Снимка: Irving Penn

Рециталът на родения в Лайпциг виолончелист Боби Костадинов и пианистката Виктория Василенко, плануван за 18 юли в камерна зала „България“, е с произведения от Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетовен, Николо Паганини, Жером Дюкро, Григораш Динику/Яша Хайфец.

За ценителите на камерната музика на 19 юли на сцената на зала „България“ Сергей Малов и Грегори Асс – цигулка, Нимрод Гуез – виола, Ласло Феньо – виолончело, и Петър Найденов – контрабас, ще изпълнят програма, в която са Струнен квартет № 1 на Сметана и Струнен квинтет № 2 на Антонин Дворжак.

В тазгодишното издание на „Алегра“ ще бъде представено новото достижение на фестивала – Международният младежки оркестър The New Generation. След премиерата миналата година под ръководството на концертмайстора на Виенска филхармония Райнер Хонек на 20 юли оркестърът ще музицира под менторството на Грегори Асс, концертмайстора на Люцернския фестивален оркестър, лично поканен на този пост от Клаудио Абадо. Заедно с Людмил Ангелов музикантите ще предложат на публиката Концерт за пиано № 21 от Моцарт. В програмата е и Серенада за струнен оркестър от Чайковски.

На 21 юли сцената ще срещне изключителния цигулар проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс Premio Paganini, Шаоминг Уанг – концертмайстор на Цюрихската опера, доайенът на виоловата група на Берлинска филхармония Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез от Chamber Orchestra of Europe, челиста на Квартет „Йерусалим“ Кирил Злотников и Атанас Кръстев с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест. Ще прозвучат два шедьовъра на ранния романтизъм – Струнен октет от Феликс Менделсон–Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт.

Фестивалът „Алегра“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, на Столична община – Столична програма „Култура“, на Фондация „Америка за България“ и на Институт „Лист“ – Унгарски културен институт – София. Джаз ФМ е медиен партньор. Билети се продават в мрежата на Eventim, на касата в зала „България“, както и на сайта на фестивала.

Ключови думи: