Есенна музикална академия развива оркестрантските умения на учениците от НМУ „Любомир Пипков“ и създава нов репертоар за Младежка филхармония „София“

Есенна музикална академия развива оркестрантските умения на учениците от НМУ „Любомир Пипков“ и създава нов репертоар за Младежка филхармония „София“

Заключителният концерт ще е на 13 септември от 19 ч. в Приморско

С цел да развие оркестрантските умения на учениците и да създаде нов репертоар за младежкия оркестър, от 8 до 14 септември в Приморско Националното музикално училище „Любомир Пипков“ провежда Есенна музикална академия Viva la Musica. На 13 септември Младежка филхармония „София“ ще изнесе концерт при вход свободен от 19 ч. на сцената на Детски и младежки център „Хелиос“. Под диригентството на Славил Димитров ще чуем образци от българското и световното музикално наследство в илюстрация на постигнатото от младите таланти по време на музикалната академия.

„Да създадем тази академия ни мотивира желанието да преодолеем дефицитите в обучението в училище през последните две години и половина. Спецификата в нашето училище е такава, че бяха затруднени заниманията на големите формации – хорове и оркестри, тъй като децата нямаха възможност да се събират и да работят.“ – поясни в интервю по Jazz FM в навечерието на обучението директорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева.

Есенна музикална академия дава възможност за интензивна работа по групи и в оркестър. Дните на обучението в нея са достатъчно, за да бъде изработена по-голямата част от репертоара, който учениците ще представят през цялата следваща учебна година. Първото събитие след заключителния концерт е още на 17 септември, когато Младежка филхармония „София“ ще свири на организирания от Столична община концерт за Деня на София.

За да се окаже помощ и подкрепа в трудна ситуация, в академията се привличат и деца с музикално образование от българската диаспора в Украйна и деца – бежанци у нас. Така те получават достъп до култура и възможност за работа с оркестър. Със съдействието на Изпълнителната агенция за българите в чужбина 12-годишна пианистка и 18-годишна цигуларка са сред обучаващите се в академията. Анастасия Гончарук от гр. Виница, Украйна, свири на пиано от шестгодишна възраст, завършила е с отличие пети клас в „Първо музикално училище“ в родния си град и има множество участия и награди от престижни музикални конкурси в Германия, Гърция, Словакия, Русия, Украйна, Франция и България. Тя ще бъде сред солистите на концерта на 13 септември.

По време на събитието ще прозвучат хитове от филмите „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“, „Джурасик парк“, „Хари Потър“, „Васко да Гама от село Рупча“, „Войната на таралежите“, „С деца на море“ и др. Финалът на концерта е запазен за „Въведение и танци“ от операта „Момчил“ на Любомир Пипков. „Работата в оркестъра е съвсем различно от развитието на децата като солови изпълнители. Тя е интересна и привлекателна, тъй като тук те са заедно, развиват своите социални умения и придобиват навици, които на тази възраст извън пределите на страната е много трудно да бъдат придобити и в бъдеще ще са полезни за тяхната реализация.“ – посочи Столина Добрева.

Академията е важна и за приобщаване към оркестъра на неговите нови членове. „Тя дава възможност ученици, които за първи път се сблъскват с оркестровата практика, ударно да се срещнат с оркестъра, да се запознаят със своите колеги, да прекарат доста време заедно. В един, особено младежки оркестър, взаимоотношенията между членовете на формацията са изключително важни. Когато децата се познават, когато между тях цари разбирателство и колегиалност, работата върви по-добре и резултатите са по-добри. Тъй като децата ще се всички заедно, те ще могат интензивно да репетират. Надяваме се академията да ги подготви за бъдещите им концерти и работата им занапред.“ – завърши разговорът ни със Столина Добрева.

Eсенната музикална академия Viva la Musica се организира от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ за първи път през 2022 г. и се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“. Партньори са Jazz FM радио и Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Ключови думи: