Емет Коен с триото си на Банско джаз фестивал: 34-годишният топ музикант показва джазовия идиом като истинско американско явление

Емет Коен с триото си на Банско джаз фестивал: 34-годишният топ музикант показва джазовия идиом като истинско американско явление

Слушаме Емет Коен трио на 5 август

Пианист, композитор и бендлидер, само на 34 години Емет Коен е един от най-търсените джазмени на американската и световната сцена. Той свири в клубовете на Ню Йорк, както и на световноизвестните джазови фестивали в Монтерей и Нюпорт, на North Sea Jazz Festival в Нидерландия и други.

Като бендлидер Емет Коен предпочита да свири в трио с различни партньори. Негова запазена марка е да се учи от опита на утвърдени джазмени, които често гостуват на триото. Например Live from Emmet’s Place е видео поредица, която се излъчва седмично в реално време и в която гостуват имена като Джо Ловано, Брад Мелдау, Крисчън Макбрайд и много други.

Емет Коен издаде първият си самостоятелен албум през 2021 г. Заглавието Future Stride директно кореспондира със световноизвестния пианистичен стил stride piano от 20-те години на ХХ в. Ярки представители са Фетс Уолър, Арт Тейтъм, Джеймс Пи Джонсън и други – многократно представяни по Jazz FM. Във Future Stride Емет Коен и неговото трио представят своята съвременна версия на утвърдения от десетилетия пианистичен стил. Гостите Мелиса Алдана – тенор саксофон, и Маркус Хил – тромпет, допълнително оцветяват някои от пиесите в Future Stride.

През 2016 г. Емет Коен започна издаването на серия от албуми под заглавието Master Legacy Series. В поредицата гостуват видни, обикновено по-възрастни джазмени от други поколения, към които Емет Коен изпитва уважение и от които се учил и продължава да се учи. Чрез серията Master Legacy Series Емет Коен още веднъж подчертава, че идиомът на джаза е истинско американско явление.

През ноември 2023 г. Емет Коен и неговото трио записаха петия албум от поредицата Master Legacy Series с гост ветерана тенорсаксофонист Хюстън Пърсън. Чрез него Емет Коен изразява своето уважение и признателност към майстора на мелодията и поета – 88-годишната легенда. Партньори на Емет Коен в триото са роденият в Япония басист Ясуши Накамура и барабанистът Кайл Пуул. Петият пореден албум от поредицата Master Legacy Series, както и Future Stride от 2021 г., бяха представени по Jazz FM в предаването All-Time Jazz Masters.

Емет Коен и неговото трио ще се представят на Банско джаз фестивал на 5 август, в понеделник. Те ще закрият третия фестивален ден на голямата сцена на пл. „Никола Вапцаров“ след талантливата шведска певица, композитор и продуцент Анна Арко и квартета на американския китарист Питър Бърнстейн. Банско джаз фестивал се организира от Община Банско и Асоциация Фестивалите в България с медийното партньорство на Jazz FM. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е под патронажа на Министерството на туризма.

Ключови думи: