Джаз, рок и блус китара: Александър Логозаров записва албум с Росен Захариев, Михаил Иванов и Стефан Горанов

Джаз, рок и блус китара: Александър Логозаров записва албум с Росен Захариев, Михаил Иванов и Стефан Горанов

Дните преди Коледа не са време за почивка за Александър Логозаров и приятели, които този уикенд са в студиото, за да направят записите за албум. Пиесите си Сашо ще запише с Росен Захариев – Роко – тромпет, Михаил Иванов – контрабас, и Стефан Горанов – барабани. „Те са едни от най-близките ми музикални съратници. Вълнувам се, че ще успеем да материализираме идеите.“ – каза Александър Логозаров в интервю по Джаз ФМ.

Произведенията в предстоящия албум възникват от страстта му към китарния звук, чиято необятност музиката ще опише. „Албумът не е в изцяло чист полиран джаз китарен саунд, който харесвам и ползвам. Преди около две години имах момент на себеоценяване, себетърсене и исках да намеря още по-откровен начин да правя музика. Върнах се към причините, поради които започнах да свиря на китара. Освен джаз импровизациите, харесвам и много друга китарна музика, включително рок и блус. Този звук на китарата ми липсваше. Всичко започна от това. От там се родиха пиеси, идеи. Албумът ще съдържа микс от тях и доста импровизация, която ни е любимото нещо. Музиката е направена така, че да има място за развитие и спонтанност, така че всяко свирене да бъде приключение и разговор помежду ни.“ – разкри подробности Александър Логозаров.

За последно музикантите свирят на Джаз фестивала в Плевен. Скоро след това те трябва да бъдат в студиото, но започва поредица от отлагания на звукозаписите заради пандемията. Тя ги принуждава да ограничат контактите си. Това дава нови качества на музиката, обяснява Александър Логозаров: „Аз много държа на спонтанността. Така че мисля, че е ценно, че не сме се виждали предишните дни. Надявам се това да запази свеж поглед към тези пиеси.“

Самият той също си дава почивка от идеите и творбите. „Даже се опитвам да не се занимавам с тези пиеси в последните дни. С една тема в един момент идва усещането за изчерпване. Аз не искам това да се случи дни преди записа. Малко съм оставил пиесите настрани, за да се възползваме от спонтанната енергия. Това е важно.“ – описва нагласата си Александър Логозаров.

Space Kadillak

Албумът ще е развитие на трио проекта Space Kadillak, който той създава преди повече от 10 години заедно със Стефан Горанов като първокурсници в университета в Гронинген. „Групата ни пак имаше за цел да смесва много неща. През онези студентски години свирехме заедно по много почти през ден. Липсва ми това време. Нещо от този звук мисля, че сме възродили със сегашния вариант на групата.“ – насочва ни към предстоящата продукция Александър Логозаров.

Албумът ще излезе с подкрепата на „Музикаутор“.

  • Интервюто можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

На основната снимка: музикантите ни изпратиха снимка мигове преди да започнат работа в студиото.

Ключови думи:
@