Джаз легенди във фотоизложбата Big Jazz Photos на Евгени Димитров
Снимка: Евгени Димитров/Фотографска агенция BulFoto

Джаз легенди във фотоизложбата Big Jazz Photos на Евгени Димитров

Big Jazz Photos е в DaDa Bar и се открива с вернисаж от 17 ч. до 20 ч.

Незабравими моменти, свързани с концерти на световни джаз величия у нас, представя във фотоизложбата Big Jazz Photos в DaDa Cultural Bar Евгени Димитров. Вернисажът е днес от 17 ч. до 20 ч.

Когато се радваме на всичко, което се случва на музикалната ни сцена днес, знаем, че тя има традиция, има публика, която е отгледана и възпитана през годините. Снимките на Евгени Димитров разказват за богатата история. „В момента, в който нещата се случват, понякога не си даваме сметка, че присъстваме на епичен момент. През българската сцена са минали световни събития. От дистанцията на годините можем да оценим допълнително това, кото сме преживели, най-малкото поради невъзможността то да се случва отново.“ – посочва Евгени Димитров от Фотографска агенция „Булфото“.

Така в неговата изложба се връщаме към гостуването на легенди като Джеймс Браун, Бети Картър и Еди Харис, към паметната среща по покана на Джаз ФМ с Ал Жеро – тях вече ги няма сред нас. Документирани са и прекрасни мигове от изявите на Били Кобъм, Ал ди Меола, Ренди Брекър. Със заглавието си Big Jazz Photos изложбата прави препратки както към света на големия джаз, така и големия формат на фотографиите.

Всеки път, когато погледнем жива снимка от концерт, той се случва отново в съзнанието ни като синтез на удоволствието от преживяното. Това е майсторството на заснемане на музикални събития и Евгени Димитров го владее в пълна степен. Докато се наслаждава на концертите, той и работи. „На пръв поглед бихте си помислили, че снимайки един концерт, човек не може да преживее музиката. При мен е обратното. С очите си следя това, което е нужно за самата снимка, докато със слуха си мога да предусетя кога ще дойде кулминацията в изпълнението. Така аз научавам за момента малко преди той да се случи и съм готов да го хвана. Преживяването по този начин е двойно удоволствие – не само за очите и ушите, но и като предчувствие за пик в изпълнението на музикантите.“ – обяснява Евгени Димитров за обогатяването на преживяването. Чрез своите фотографии той създава това допълнително удоволствие за публиката вече след самия концерт – виждаме в близък план емоцията на музикантите, възхищаваме се на красотата на картините, от които блика настроение в светлина и цветове. Настроение в музика.

Фотографът Евгени Димитров е винаги на важните джаз концерти – снима, излъчва в социалните мрежи, документира ги фактически и емоционално с фотографии и видеа. „Открих джаза към 7 – 8 клас. За мен това бе голямо удоволствие. Заедно със слушането, всяка възможност да бъда на концерт съчетах с другото си голямо удоволствие – снимането. В музикалното снимане удоволствието винаги е на първо място.“ – разказа фотографът.

Осемте снимки в изложбата бяха показани за първи път преди близо 11 години в Музейна галерия за модерно изкуство. Изложени в DaDa Bar, сега те се продават. Една от целите на изложбата е да се утвърди практиката галерийно да се показва и разпространява не само картинно, но и фотографско изкуство. „Технологията на отпечатване е върху платно с дървена подрамка, което ги доближава до галериен експонат. През 2011 г. изобщо не спестих от качество. Отпечата ги проф. Божидар Йонов. С радост мога да споделя, че до момента боите на тези снимки не са мръднали.“ – добави в интервюто часове преди изложбата авторът – фотографът Евгени Димитров.

Ключови думи:
@