Документален филм за известния лондонски джаз клуб Ronnie Scott’s с премиера през февруари

Документален филм за известния лондонски джаз клуб Ronnie Scott’s с премиера през февруари

Лентата на Оливър Мъри разказва изторията както на самия клуб, така и на неговия създател Рони Скот

Известният джаз клуб Ronnie Scott’s в Лондон, е обект на новия документален филм Ronnie’s, който ще бъде показан в избрани кина от 11 февруари и също така ще бъде достъпен в някои стрийминг платформи. Режисьор на лентата, представена от Greenwich Entertainment, е британецът Оливър Мъри. Емблемата на европейската джаз сцена Ronnie Scott’s Jazz Club се нарежда сред култовите джаз клубове в света наред с американските Village Vanguard и Birdland.

Филмът Ronnie’s разказва както историята на самия клуб, така и на неговия създател – тенор саксофониста Рони Скот, който отваря мястото през 1959 г. В трейлъра не без чувство за хумор той заявява, че само идиот би решил да навлезе в клубния бизнес. За колоритната фигура на Рони Скот режисьорът Оливър Мъри споделя: „Това е Рони, който разказва своята история със собствените си думи. Това е приказка за големи постижения и чудесна музика, но и за дълбоко вкоренена борба с травматично заболяване – малцина знаеха, само най-близките до Рони хора бяха наясно, че той страда от ужасна депресия. Изкуството винаги е било свързано с това да вземе емоциите ти и да ги изрази чрез твоята работа, а музиката беше лекарството на Рони за неговата травма.“

Официален трейлър на документалния филм Ronnie's

Публиката на документалния филм Ronnie’s ще има възможност да види неизлъчвани досега архивни кадри от изяви на Майлс Дейвис, Ела Фицджералд, Дизи Гилеспи и Джими Хендрикс. В лентата са включени откъси от интервюта със Съни Ролинс, Куинси Джоунс, британската джаз легенда Джорджи Фейм, създателя на Island Records Крис Блекуел, DJ-я Джайлс Питърсън и мн. др.

През 2019 г. се навършиха 6 десетилетия от създаването на Ronnie Scott’s Jazz Club. По този повод тогава беше представена анимация на Стивън Карточио, която в рамките на 5 минути илюстрира историята на клуба. В ролята на разказвач е английският актьор и комедиант Стивън Фрай. Анимацията ни връща в края на 40-те г., когато Рони Скот е бил част от музикална група на кораба „Куин Мери“, акустирал до Ню Йорк. Още първата вечер на брега Рони успява да чуе на живо двама от своите идоли - Майлс Дейвис и Чарли Паркър, които въпросната вечер свирят в легендарния 5 Spot. Рони се връща вдъхновен в родината си и с желанието да отвори свой собствен клуб. След няколко неуспешни опита през 1959 г. заедно с Пийт Кинг, негов музикален приятел и бизнес партньор, подписват договор за наем в едно подземие в Сохо, Лондон. Клубът веднага става хит сред бохемите на Сохо и сред самите музиканти. Първоначално Ronnie Scott’s се е намирал на Gerrard Street, а през 1965 г. се мести в по-голямо помещение на Frith Street.

Анимацията от 2019 г., с която беше отбелязан 60-ия юбилей на Ronnie Scott’s Jazz Club

Както казва Рони Скот, по-лесно е да се изброи кой не е свирил в клуба, отколкото да се изредят имената на артистите, излизали на сцената на Ronnie Scott’s. Клубът е бил домакин на концерти на Стан Гец, Бен Уебстър, Съни Ролинс, Майлс Дейвис, Оскар Питърсън, Нина Симон, Ела Фицджералд, Телониъс Монк, Сара Вон, Бети Картър, Чет Бейкър и мн. др. Сред българските музиканти, които са свирили в Ronnie Scott’s Jazz Club, са Милчо Левиев, Петър Славов и Борислав Петров.

Ключови думи:
@