Димитър Трайчев с култова изложба в галерия „Академия“ в София

Димитър Трайчев с култова изложба в галерия „Академия“ в София

Сред работите в експозицията са плакати за музикални събития и театрални постановки, запазени знаци и др.

До 10 април продължава изложбата на Димитър Трайчев в галерия „Академия“, показваща негови плакати и графичен дизайн. Събитието, наситено с много цвят и настроение, дава добра представа за майсторството на художника и изключителния му поглед към изкуството и живота. В ролята на куратор е доц. д-р Ненко Атанасов, който разкрива, че изложбата не е нито ретроспективна, нито юбилейна и посочва: „Това е изложба, която може да се нарече култова.“

„Абсолютно естествено се получи всичко като сътрудничество без някаква особено старателна подготовка. Тази изложба просто трябваше да се случи поради факта, че Димитър Трайчев е от едно свързващо звено поколение между „преди“ и „след“ и е много важен за българския плакат.“ – посочва в интервю за Джаз ФМ доц. Атанасов. От показаното в галерия „Академия“ зрителят остава с усещането, че работният процес по изложбата е протекъл гладко и не оставя съмнение, че художник и куратор са се наслаждавали на съвместната си работа.

„В тази изложба показвам неща, които са произведени. Аз ги наричам „стока“.“ – казва Димитър Трайчев с характерното си чувство за хумор, но съвсем сериозно акцентира върху значението на това, което прави Националната художествена академия, тъй като със своята дейност тя ни помага „да не израстваме във визуална нищета“.

Експозицията в галерия „Академия“ обединява произведения на Димитър Трайчев от разнообразни периоди. Сред работите му са плакати за различни издания на фестивала „Варненско лято“, театрални плакати за десетки постановки, запазени знаци и др. Прави впечатление колко силна роля има музиката в творчеството на Димитър Трайчев, който през годините е правил дизайн за Христо Йоцов, Живко Петров, Антони Дончев, „Фънкалеро“ и мн. др. „Джазът ме е вълнувал винаги, винаги. Аз съм израснал именно благодарение на джаза, който ме научи да импровизирам, да правя опит да фокусирам хауса.“ – споделя Димитър Трайчев в ефира на Джаз ФМ и разкрива още: „На това се опитвам да уча младите, когато преподавам: как да изслушаш другия, когато си на сцената – това е един джем сешън.“

Като „абсолютен великан“ и дори „вулкан“ определя доц. Ненко Атанасов Димитър Трайчев и допълва: „Той е харизматична личност, която има своето обаяние да разказва интересни истории, също така и да създава общности.“ Нагледното доказателство е изложбата на Димитър Трайчев в галерия ‚Академия“ (София, ул. „Шипка“ 1), която се показва до 10 април.

Цялото интервю на Таня Иванова с Димитър Трайчев и доц. д-р Ненко Атанасов може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

 

Ключови думи: