Деветият Plovdiv Jazz Fest с фокус върху китарата, пианото и инструменталния джаз

Деветият Plovdiv Jazz Fest с фокус върху китарата, пианото и инструменталния джаз

Събитието се провежда от 27 до 29 октомври в Дом на културата „Борис Христов“

Plovdiv Jazz Fest отново ни събира, както всяка есен през последните няколко години. Фестивалът, който този път ще се проведе от 27 до 29 октомври, отдавна се е превърнал в задължително събитие за ценителите на джаза. Деветото издание ще продължи да бъде безкомпромисно откъм качеството на музиката, която ще прозвучи в три поредни вечери в Дом на културата „Борис Христов“. „Ще видите и ще чуете един камерен фестивал. Ще бъдем много обрани откъм присъствие на големи групи на сцената. Ще бъдат основно дуети. Дори ще си позволим един соло концерт на китара.“ – разказва Мирослава Кацарова, създател на Plovdiv Jazz Fest.

Снимка: Alysse Gafkjin


Джулиан Лаж

„Тази година сме заложили основно на инструментални изпълнения, защото ако може да се търси фокус в тазгодишното издание, то това е китарата. Спряхме се на трима изключителни джаз китаристи, които представят различни течения в съвременната джаз китарна култура и техника.“ – казва Мирослава. Фестивала ще открие американският китарист Джулиан Лаж, който ще свири заедно с перуанския басист Хорхе Родер. За изявата на дуото Мира посочва, че ще чуем „много фина, мечтателна, вглъбена музика“. Във втората фестивална вечер са концертите на Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро. Австрийският китарист ще представи солова програма, а Пинейро пристига в България със своя квартет. Мирослава Кацарова определя бразилеца като „много атрактивен джаз артист“, като „човек, който е роден за сцена“. Тя има лични впечатления от него, тъй като миналата година е имала възможност да го слуша на панаира в Бремен Jazzahead.

Снимка: Ze Gabriel


Шико Пинейро

Третата вечер на Plovdiv Jazz Fest ще има във фокуса си пианото. За първи път в България ще гостува виртуозната италианска пианистка и певица Франческа Тандои, чието име набира все по-голяма популярност на съвременната джаз сцена. Фестивалът ще завърши с концерт на Джоуи Калдерацо трио и техния специален гост – саксофониста Мигел Зенон. Калдерацо е добре познат на българската публика от участието си в Бранфорд Марсалис квартет. За пианиста Мирослава Кацарова разказва, че е безкомпромисен по отношение на музиката и че за него е важно всичко да бъде изпипано до най-малкия детайл. Саксофонистът от Пуерто Рико Мигел Зенон е един от най-уважаваните артисти в джаза. По-рано тази година той беше избран от Асоциацията на джаз журналистите в САЩ за „Композитор на годината“.


Джоуи Калдерацо

Това девето издание ще започне празнично на 27 октомври с връчването на Голямата награда на Plovdiv Jazz Fest. Тази година тя е отредена за Веселин Веселинов – Еко – „едно момче, което никога не пораства, българският джазов Питър Пан“ (по думите на Мирослава Кацарова). На 19 октомври Еко ще навърши 60 г., а няколко дни след това ще му бъде връчено и признанието от Plovdiv Jazz Fest. Басистът ще се изяви на сцената на фестивала със своя дуетен партньор от Das Weltschmerz Duett – пианиста Милен Кукошаров, а специален гост ще бъде Мартин Ташев. Ден преди същинското начало на Plovdiv Jazz Fest в Радио Пловдив ще се проведе концерт на Димитър Бодуров трио, част от съпътстващата програма на фестивала.


Милен Кукошаров и Веселин Веселинов - Еко

Програма на Plovdiv Jazz Fest 2023

26 октомври | 19:30 ч. | Радио Пловдив
Димитър Бодуров трио

27 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „Борис Христов“
Das Weltschmerz Duett (България)
Джулиан Лаж дуо (САЩ)

28 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „Борис Христов“
Волфганг Мутшпил (Австрия)
Шико Пинейро квартет (Бразилия)

29 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „Борис Христов“
Франческа Тандои квартет (Италия)
Джоуи Калдерацо трио с участието на Мигел Зенон (САЩ)


Франческа Тандои

„Доброто изкуство винаги води и до едно вътрешно възвисяване и опит да стигнеш до по-високи интелектуални и духовни висини и в същото време това да бъде естествено, да не бъде претенциозно, да не е на границата със снобизма. Това е джазът. Той е свързан с нови явления, нови тенденции, нови посоки и аз до този момент съм впечатлена от това колко свободно артистите избират новите си посоки, без никакви предразсъдъци. Точно това е свободата.“ – казва Мирослава Кацарова в студиото на Jazz FM.

Хорхе Родер

В разговора с нея засягаме и темата за ролята на джаз фестивалите, които се превръщат в сцени за нашето културно развитие и израстване. „Основният ни мотив да започнем да се занимаваме и до ден днешен да останем около тази мисия е желанието ни да променим, поне малко, средата наоколо, която да бъде образователна в посока джаз култура, импровизация и това колко дълбоко тя е свързана с добрия вкус. Защото аз дълбоко вярвам, че джазът днес е големият символ на добрия вкус. Избираш ли тази музика, ти си тръгнал по един друг личен път. Това, разбира се, е много индивидуално, не можем да натоварим с тази задача изцяло фестивалите. Всеки човек сам си прави своя избор, но фестивалите са и за това да съдействат и да помогнат на множество хора, които се превръщат в общност, да открият нови посоки в развитието на съвременната култура, а културата не е само изкуство. Тя е и човешко поведение, тя е и начин, по който се изразяваш, движиш. Изобщо тя е начин на живот.“ – заключава Мирослава Кацарова. Цялото интервю на Таня Иванова с нея може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Снимка: Laura_Pleifer

Волфганг Мутшпил

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2023 г. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Jazz FM е медиен партньор.

Ключови думи: