„Детският хор на България“ събира десет формации в концерт, организиран от Българския хоров съюз

„Детският хор на България“ събира десет формации в концерт, организиран от Българския хоров съюз

„Детският хор на България“ ще представи десет формации, в които участват над 400 деца, в събитие, организирано от Българския хоров съюз. Специални участници са Орлин Горанов, Еделина Кънева, Мила Михова и Михаил Михайлов. Концертът ще се състои на 3 юли от 19 ч. в Зала 1 на НДК и е под патронажа на президента Румен Радев. Водещ ще бъде Светослав Николов от Джаз ФМ. Радиото ни е медиен партньор.

„Събитието е уникално за България. От много дълго време не са събирани на едно място толкова детски хорове, а сега и ще изпеят заедно десет от най-хубавите български песни.“ – описа концерта председателят на Българския хоров съюз Славил Димитров. Сред тях са „Де е България“, „Обичам те, Родино“, „Хубава си, татковино“, „Дъга“.

Той определи събитието като своя сбъдната мечта. „За хоровете това е възможност да се срещнат и да попеят заедно след много трудна година, в която много от нас бяхме затворени вкъщи и нямахме възможност да репетираме. За публиката ще е удоволствие да чуе тези български песни, защото те много рядко звучат в ефира и на живо. А те са част от нашата национална същност, от нашата култура. Текстовете са прекрасни, поезията, върху която са писани песните, е във върховите постижения на българската литература. За децата е много важно да се видят, а е и много важно да се видим и ние, колегите, които ръководим такива състави.“ – каза за значимостта на събитието председателят на Българския хоров съюз.

На сцената на Зала 1 на НДК ще бъдат младите артисти от „Бодра песен“ от Шумен, „Детска китка“ от Пловдив, „Орфей“ от Хасково, Хоровата школа в Свиленград, „Морски песъчинки“ от Бургас, два хора от Русе – „Дунавски вълни“ и „Св. Георги Победоносец“, Детски филхармоничен хор, Камерен състав към Младежката хорова капела при НМУ „Любомир Пипков“ и „Бодра смяна“ от София. Домакин е Младежка филхармония „София“ – симфоничният оркестър към Националното музикално училище. В негов съпровод всички заедно ще изпълнят десет песни под диригентството на Славил Димитров. Между тях всеки хор ще се представи с индивидуална песен със своя диригент. „Ще има движение на сцената, в репертоара и в звука, който ще достигне до нашата публика.“ – каза Славил Димитров.

„Много е важно детските и младежките хорове да бъдат подкрепяни на няколко нива – от родителите, от учителите и от техните диригенти, от местните и от националните власти. Ако искаме да имаме музикална младеж и след това – музикални специалисти и професионалисти, истината е в детските формации – детските хорове, детските оркестри, детските вокални групи. Това оказва влияние върху статуса на нацията и върху отношението на подрастващите към културата и изкуството. Много навици чисто житейски се възпитават в хоровете. Това им остава за цял живот, то влияе и на околните. Колкото повече деца пеят, толкова повече ще цъфти нацията.“ – заключи Славил Димитров.

Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

  • Интервюто на Светослав Николов със Славил Димитров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.