„Детският хор на България“ с нови три концерта в София, Бургас и Пловдив

„Детският хор на България“ с нови три концерта в София, Бургас и Пловдив

12 формации се включват в инициативата, в Пловдив се присъединяват и още местни хорове

Инициативата „Детският хор на България“, организирана от Българския хоров съюз, продължава с нови концерти след премиерата си през миналата година. Предстоят изяви в София, Бургас и Пловдив. Само преди дни „Детският хор на България“ бе отличен в категорията „Проект на годината“ на наградите „Музикант на годината“ на предаването „Алегро виваче“ Българското национално радио. „Тази награда е много важна за нас, защото дава оценка за усилията на много хора – не само на ръковдството на Българския хоров съюз, а на почти всички членове. Смятам, че е добро признание за техния труд и за желанието им, за себеотдайността, които проявяват в работата си.“ – коментира председателят на съюза Славил Димитров, диригент на концертите.

В новото издание на „Детският хор на България“ отново ще прозвучат едни от любимите български песни за детски хор – „Къде си вярна ти, любов народна“, детски песни, филмова музика. Ще бъде отбелязана 80-тата годишнина на проф. Александър Текелиев, както и век от рождението на акад. Александър Райчев. 12 хора – два от София и 10 от страната, ще изпълнят заедно 12 песни, а между тях всяка формация ще се представи с индивидуално изпълнение. В програмата в Пловдив ще се включат още няколко пловдивски хора. В София и в Бургас концертите ще са в съпровод на Младежка филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“, а в Пловдив – на Държавна опера – Пловдив. Събитията са в София на 4 юни в Зала 1 на НДК, в Бургас – на 5 юни от 19 ч. в Летния театър, а в Пловдив – на 19 юни в Античния театър.

„Миналата година на 3 юли, когато приключи концертът, на толкова много деца не им се тръгваше от сцената и казаха, че искат пак. Ние бяхме длъжни да опитаме всичко, за да повторим и да обогатим това издание на инициативата. Тази година тя е подкрепена финансово от Министерство на културата и се осъществява по покана на директора на Държавна опера – Пловдив доц. Нина Найденова. Събитието е под патронажа на Президента на Република България.“ – разказа още маестро Славил Димитров.

Джаз ФМ е медиен партньор.

Ключови думи: