Десет години A to JazZ. Празнуваме на 9, 10 и 11 юли под открито небе

Десет години A to JazZ. Празнуваме на 9, 10 и 11 юли под открито небе

Броени дни делят почитателите на музиката и споделените емоции от любимия фестивален уикенд на обширните зелени поляни на Южен парк 2. На 9, 10 и 11 юли юбилейното издание на A to JazZ ще отпразнува цяло първо десетилетие в компанията на хилядите си гости, със звездни изпълнители от четири континента, най-актуалното от родните ни артисти, разнообразна съпътстваща програма и солидна доза забавления за всички.

В петък, в 18:00 ч., младите и талантливи музиканти от Arrow Trio ще открият фестивала с енергична комбинация от фюжън, фънк, поп и електроника. След тях ще се насладим на новия изцяло авторски проект на Ангел Дюлгеров – „Сетива“, разгърнат около блус и соул звученето. Програмата ще продължи със зашеметяващата етно джаз изпълнителка на ней Бурджу Карада, която ще донесе духа на Истанбул на сцената на A to JazZ заедно със своя квинтет. Абсолютният гвоздей на вечерта е формацията Bokanté на 4-кратния носител на „Грами“ Майкъл Лийг. Деветте виртуозни музиканти ще представят най-продавания си албум, номиниран за „Грами“ What Heat, излязъл през 2018 г.

Съботната и неделната сутрин ще започнат още в 8:30 ч. със специално организирана „Йога закуска в парка“, която ще се проведе до детската сцена под акомпанимента на традиционна индийска табла и ще завърши със здравословна закуска. И за двата дни, между 10:30 и 13:00 ч., е предвидена образователна програма за най-малките. В първия почивен ден A to JazZ Kids ще е посветена на латино джаза и танците, а неделята е отредена за батукада групите и запознаването с разнообразни екзотични ударни инструменти.

На 10 юли, в 18:00 ч., музикалната програма продължава с триото Via Mavis и техния любопитен поглед върху традиционния и модерен джаз, класическата и електронна музика, както и фолклора. Час по-късно певицата и композиторка Лина Никол ще пренесе публиката в чувствения свят на соул, фънк и R&B музиката. Павел Терзийски и Александър Логозаров ще представят първия си общ албум Settlers, а големият финал на вечерта е посветен на маестро Милчо Левиев и безпрецедентното му музикално наследство. Проектът „Милчо Левиев завинаги“ ще представи аранжиментите на емблематични произведения, записани от него в албума „Соната ‘75“, издаден посмъртно тази година. В този вълнуващ своеобразен поклон пред таланта ще видим на сцената Антони Дончев квартет, Дейвид Линч (САЩ), „Хюман Тъч“ (Гърция), виртуозния Теодосий Спасов и възхитителната Вики Алмазиду.

На 11 юли, в 18:00 ч., музикалната вечер под открито небе ще започне с една от най-успешните изгряващи родни банди SoulBmoll и тяхната смесица от фънк, соул, R&B и джаз. След тях ще се насладим на младия кавалджия Живко Василев и неговия квинтет, вече добре познат и в Европа с разнообразните си експерименти. The Essential Funk Trombone ще продължат програмата с ударна доза фънк в отворена форма и първия си авторски албум T.E.F.T.. Феноменалният Хосе Джеймс е хедлайнерът, който ще закрие десетия A to JazZ с най-новата си банда и двата си последни албума от 2020 и 2021 г.

За любителите на личния комфорт фестивалът ще предложи специална зона с плътна сянка, собствен коктейл бар, сервитьори и отделен санитарен възел, а на входа всеки ще получи комплимент – напитка по желание. Цената на билета за достъп до зоната е 25 лв. и важи за деня на закупуването му на място. Традиционният арт-базар ще представи над 45 творци и изложители от различни изкуства, а спортната зона ще осигури целодневни забавения от всякакъв тип. Прогнозата за целия юлски уикенд в Южен парк 2 обещава слънце, споделени летни емоции с любими хора и много качествена музика.

Входът за фестивала e свободен. A to JazZ Festival е под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и се осъществява с изключителната подкрепа на Столична община – Календар на културните събития, Национален фонд „Култура“, Фондация „Америка за България“ и Посолството на Република Турция в България.

За повече информация, детайли и новини около A to JazZ 2021 следете Facebook и Instagram, както и сайта www.atojazz.bg.