„Да си направим дъжд“ – откриващ хепънинг на Лятна академия за деца и ученици към НХА

„Да си направим дъжд“ – откриващ хепънинг на Лятна академия за деца и ученици към НХА

Проектът приобщава малките и големите художници за 13-та поредна година

На първи август в Националната художествена академия ще бъде открито тринайстото издание на проекта „Лятна академия за деца и ученици“ към НХА и Фондация Св. Пимен Зографски. Ето какво споделя Мария Ландова – ръководител на проекта:

„Първи август винаги е празник за нас и децата, които в първия ден ни опознават в движение - чрез общо творчество на малките и големите художници. По време на хепънинга с мото „Да си направим дъжд“ децата заедно със студентите ще направят опит да сътворят артистичен образ на дъжда. Ще научат за значението на дъжда в природата и за фолклорните ни традиции - „Пеперуда за дъжд“. Ще направят по свой си начин - в двора и в галерията - облаци, мълнии, дъжд, но също и миролюбива дъга, и полянки с разцъфнали макове. Ще нарисуват локви, в които газят и щуреят деца, както и техните хартиени корабчета на мира. И още неподозирани от нас детски реакции към темата.“

Официалното откриване на Лятната академия за деца и ученици е на 1 август от 17:00 часа в галерия „Академия“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Календар на културните събития на Столична община“.


За проекта „Лятна академия за деца и ученици“ – НХА, София 2022:

Лятната академия за деца и ученици е културно-образователен проект на Националната художествена академия и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА, който през годините на своето реализиране се утвърди като дългоочаквано събитие за малките художници.
През целия август ателиетата на Академията отново ще бъдат пълни с пъстри цветове и творчески емоции. С децата, които са в две възрастови групи (от 6 до 10 и от 11 до 18 години), ще работят студентите от различни специалности на НХА, бакалаври, магистри и докторанти, завършили втора специалност „Теория и практика на художественото образование“. Организираните занятия в рамките на проекта създават възможности за получаване на базови знания и умения, в следните направления:
– академично – рисуване от натура;
– творческо - ателиета по изящно и приложно изкуство;
– експериментално – екипни задачи, уъркшоп програма с утвърдени артисти, креативни игри;
– пленер, посещения на музеи и галерии, хепънинг.

По време на Лятната академия ще се проведат и творчески ателиета по живопис, графика, керамика, мозайка, икона, кукли, калиграфия, комикс, дизайн, компютърна графика за големите ученици и др. Предвидени са и дейности в паркове и градски пространства, галерии и музеи. През 2022 г. програмата е посветена на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров - Майстора. За първа година се организира и програма за група 14-18 години. В последните дни на месеца ще бъде представена традиционната изложба, в галерия „Академия“, включваща най-добрите произведения, реализирани по време на детската академия.

Ключови думи: