Да се учим от историята и да се грижим за природата ни призовават двете творби, класирани за реализация в програма „Навън“ на Столична община
Снимка: Столична община

Да се учим от историята и да се грижим за природата ни призовават двете творби, класирани за реализация в програма „Навън“ на Столична община

Те ще бъдат разположени на площадката на бившия мавзолей и в езерото в „Дружба“

Припомнящ поуките от миналото и отговорността ни към бъдещето светещ надпис на мястото на бившия мавзолей, макет на блок като плаващ дом на патетата в езерото в „Дружба“ – тези проекти излъчи комисията за реализация през 2022 г. в програма „Навън“ на Столична община. Нейното начало се постави след издигането на Бронзовата къща на терена, върху който бе мавзолеят на Георги Димитров. Миналата година на това място се появи „Един човек“ на Венелин Шурелов. Сега освен издигането на временна инсталация в центъра на София, програмата ще финансира и художествена намеса в градската среда. С кандидатствалите проекти и с аргументите за избор на комисията се запознахме на специално събитие в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ вчера. В началото на презентацията бе изграден контекстът, в който ще се появят тези творби. Лъчезар Бояджиев ни запозна с примери от цял свят за инсталации и творчески намеси в градската среда.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

В Градската градина предстои да прочетем, да се спрем край и дори да се срещнем върху изречението „Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било.“ Автор на проекта е д-р Красимир Терзиев. Творбата ни препупреждава, че не трябва да отричаме миналото, а да го познаваме, защото иначе отново може да ни застигне, а в бъдещето да изживеем онова, което не сме научили от историята. Идеята е свързана с общественото развитие, но има отражение и в чисто личен план. Така светещите букви щe хвърлят светлина в нашия живот и върху начина, по който осмисляме историята. Изречението е подредено като отворен от едната страна кръг. Разстоянието е вход към него, отделя края от началото, но също така се създава усещането, че омагьосаният кръг може да бъде разкъсан. Проектът търси максимално близко общуване с хората – предвидено е на буквите да може да се сяда.

В езерото в кв. „Дружба“ пък ще се появи къщичка за патета, реплика на необичайно изглеждащия отсреща блок с две колони и етажи, които като че висят във въздуха между тях и отварят хоризонта (на снимката: поглед от него). В момента той не е в завиден външен вид, но това не засенчва усещането за смелост, нестандартен подход и замах в неговото изпълнение. Такова малко блокче да заплува в езерото и да бъде дом на патетата предвижда проектът на Минà Минов. Дивите животни ще обитават конструкция, естествена за тях, но идваща с образа на реалности от човешкия свят. Чрез проекта ще се обърнем към темата за връзките с природата и как нашето въздействие върху нея ѝ се отразява, а след това се отразява върху нас. Той отново напомня колко е важно да се грижим за околната среда като извор на живот.

Снимка: Столична община

Представянето на проектите се излъчваше на видео на живо на Фейсбук страницата на дирекция „Култура“ на Столична община – „Столица Култура“. След като бе отговорено на въпрос на присъстващ в залата, директорът Биляна Генова съобщи, че ще се отговори и на всички въпроси, които се поставят онлайн. В процедурата по вземане на окончателно решение за изпълнението на проектите има още два етапа – разглеждане в Културна и Архитектурна комисия и гласуване в Столичен общински съвет.

Ключови думи:
@