Броени дни до началото на осмия Plovdiv Jazz Fest

Броени дни до началото на осмия Plovdiv Jazz Fest

Фестивалът ще ни срещне с имена като Гретчен Парлато, Яз Ахмед, Емет Коен, Йълдъз Ибрахимова, Антони Дончев и др.

След броени дни ще започне осмото издание на един от най-големите и значими международни джаз форуми в страната – Plovdiv Jazz Fest. Концертите от основната програма са всяка вечер от 4 до 7 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, началото е в 20:00 ч. Джаз ФМ е медиен партньор.

Чарли Мингъс

4 ноември

Шест концерта за четири дни на някои от най-интересните имена в джаза днес са част от основната програма на фестивала. Тази година сериозен акцент в нея е пианото, затова още първата вечер започва с единствен по рода си концерт, създаден и продуциран от Plovdiv Jazz Fest. На 4 ноември от 20:00 ч. ще се насладим на програмата „Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс“. Четирима пианисти от четири държави ще представят музиката на легендарния джаз музикант и композитор Чарлз Мингъс. През април 2022 г. се навършиха 100 години от рождение му и световната джаз общност отбелязва тази годишнина по различни начини. Още в началото на годината екипът на Plovidiv Jazz Fest се свърза със забележителните пианисти Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша) и Роберто Таренци (Италия) с покана да направят общ концерт с композиции на Чарли Мингъс, както често са го наричали. Виртуозен басист, композитор, бендлидер и много дързък музикант, приносът му към развитието на джаза е огромно. Той е сред основните поддръжници на колективната импровизация. Мингъс също така има и албум за пиано, в който свири самият той.

Антони Дончев

Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на 8 ръце ще бъдат част от този специален концерт, създаден единствено за осмото издание на Plovdiv Jazz Fest. Събитието ще е поредната забележителна и първата международна продукция, инициирана от и за фестивала след „Четири дами пеят джаз“, „Четирима господа пеят джаз“ и „Четири млади дами пеят джаз“. Макар все още да не са се срещали на живо четиримата пианисти работят заедно върху програмата на концерта. Първата им сценична среща ще бъде и откриващият концерт на фестивала.

Яз Ахмед

Първата вечер от Plovdiv Jazz Fest ще включва два концерта, така че веднага след тях на сцената със своя квартет ще се качи една от младите звезди на джаза днес, тромпетистката от британско-бахрейнски произход – Яз Ахмед. Този концерт също така е и с фокус върху жените в джаза, който през годините Plovdiv Jazz Fest поставя. Музикалната критика отбелязва, че творчеството на Яз Ахмед не прилича на нищо, което сте слушали. Експерименталната ѝ музика размива границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената, е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Вече отличена с някои от престижните награди за джаз, свирила с групи като Radiohead, Яз Ахмед е сред най-интересните музикални новатори днес.

5 ноември

Следващият ден ще започне в 18:00 ч. в Bee Bop Café с концерта на младите джаз вокалистки от „Класът на Мишел“. Мишел Дийн е творческият псевдоним на родената в Бургас Михаела Тенев. Тя завършва Музикално училище със специалност контрабас, дипломира се в Държавна музикална академия в София със специалности контрабас и поп и джаз пеене. Нейната активна певческа кариера започва през 1996 г. От 2005 г. до 2015 г. живее в Берлин. Там тя създава своя джаз група Mishel and The Company, с който се изявява на различни европейски джаз сцени. От 2015 г. Мишел Дийн е воклен педагог в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, където създава и своята джаз школа. Интересен факт е, че повечето нейни ученици почти нямат представа от джазова музика преди да започнат да се обучават в класа ѝ. Те печелят многобройните награди, а голяма част от учениците на Мишел са участвали заедно с нея в концерти на престижни джаз сцени и джаз фестивали.

Снимка: Евгени Димитров/Фотографска агенция BulFoto

Йълдъз Ибрахимова

Основната програма на 5 ноември ще продължи от 20:00 ч. с безспорно един от най-очакваните концерти тази година – този на Йълдъз Ибрахимова заедно с Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. Концертът е своеобразно събитие, тъй като той е сред малкото нейни изяви в последните години в България. Plovdiv Jazz Fest отбелязва 70-годишния юбилей на певицата и с Наградата за цялостен принос в джаз музиката. Отличието отдава почит към дългогодишната ѝ и забележителна кариера, която надхвърля значително пределите на България. Вторият концерт от програмата ще бъде на един от най-модерните млади джаз музиканти днес – Емет Коен. С турнета из цял свят, американският пианист и композитор се превърна в истинска онлайн сензация, излъчвайки концерти в социалните медии с нюйоркски музиканти от своя дом по време на пандемията. Днес излиза най-новият му албум Uptown in Orbit.

Емет Коен

6 ноември

На 6 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café ще бъде представянето на една от най-важните поетически книги през тази година. Нейното заглавие е „Галерията на сърцето“ и включва голяма част от поезията на Марин Бодаков. В този сборник са всички негови стихосбирки, късни и непубликувани досега стихотворения, както и някои съвсем ранни стихове. Редактори на книгата са Надежда Радулова, Зорница Христова и Силвия Чолева. Неин художник е Кирил Златков. Тя е издадена съвместно от издателство „Точица“ и издателството за поезия „Да“. Разговорът за нея и първото ѝ пловдивско представяне ще бъде заедно със Зорница Христова, Кирил Златков и Ина Иванова.

Давид Пеня Дорантес

Вечерта ще продължи в Дом на културата „Борис Христов“ от 20:00 ч. с още един забележителен концерт на фламенко-джаз пианист – Давид Пеня Дорантес. Обичайно свързваме фламенко музиката с китарата, но Дорантес преобръща тези представи. Истински новатор и забележителен музикант, силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование, Давид Дорантес променя напълно представите за фламенко музиката. Неслучайно той е поканен да участва и в документалния филм на Карлос Саура „Фламенко, фламенко“. Дорантес е носител на много музикални награди и е гост на най-престижните фестивали, а в Пловдив той ще пристигне със своето трио.

7 ноември

В последния ден от фестивала на 7 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café Светослав Николов от Jazz FM ще представи мемоарната книга на маестра Константина Петкова „Това, което чух, видях и преживях“ на издателство „Фама 1“, която излезе тази година. Книгата е разказ за вълнуващия и интересен живот на известната оперна прима. Тя започва своята кариера още съвсем млада в хора на Русенската опера през 1958 г., завършва оперно пеене в прочутата консерватория Санта Чечилия в Италия и специализира оперна режисура при Херберт фон Караян във Виена. Движи се в артистичните среди на прочути музиканти, режисьори и художници като Игор и Олег Маркевич, Франко Ферара, Микеланджело Антониони, Федерико Фелини, Виторио де Сика, Кристо, Баския. Участва в редица оперни спектакли на големите европейски сцени, живее и работи в САЩ. През 1986 г. Константина Петкова се завръща в България в родното си село Пчеларово, където създава музикална школа и обучава бъдещи оперни певци. След време тя превръща градината и стария обор на дома си в театрална и музикална сцена и до днес кани известни музиканти, певци, актьори, писатели и художници от България и чужбина.

Снимка: Lauren Desberg

Гретчен Парлато

Световноизвестната вокалистка Гретчен Парлато закрива осмия Plovdiv Jazz Fest с концерт от 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Хърби Хенкок казва за нея, че тя има дълбока, почти магическа връзка с музиката, че всеки тон е експресивен, мощен и красив. В Пловдив ще чуем последния ѝ албум, който бе с номинация за „Грами“ в категорията за „Най-добър вокален албум“ – Flor. Това е първият студиен албум на Парлато за последните близо десет години и бе описан като прекрасен синтез между американска популярна музика, европейска класическа музика и бразилски стандарти. Гретчен Парлато участва в над 85 албума и има четири издадени проекта като лидер. Тя пристига в Пловдив със своята група, част от която е един от най-интересните съвременни пианисти Тейлър Айгсти, който пък тази година спечели „Грами“ за „Най-добър съвременен инструментален албум“.

Всяка от вечерите на Plovdiv Jazz Fest по традиция ще завършва с джемсешъни от 22:30 ч. Bee Bop Café.

Чрез плейъра под основната снимка може да чуете интервю на Таня Иванова с Мирослава Кацарова, в което се представя програмата на осмия Plovdiv Jazz Fest.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2022 г. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Гостуването на Давид Пеня Дорантес се осъществява със съдействието на Посолство на Кралство Испания в България.

Ключови думи: