Брад Мелдау с Лари Гренидиър и Джеф Балард, Антонио Санчес с Тана Алекса, четири български вокалистки в новото издание на Plovdiv Jazz Fest
Снимка: Plovdiv Jazz Fest

Брад Мелдау с Лари Гренидиър и Джеф Балард, Антонио Санчес с Тана Алекса, четири български вокалистки в новото издание на Plovdiv Jazz Fest

Фестивалът ще се проведе на 29, 30 и 31 октомври

Като празник на духа и музиката описа Мирослава Кацарова Plovdiv Jazz Fest, представяйки основната програма на седмото му издание тази година. Трите главни концерта са на Брад Мелдау, Антонио Санчес с Тана Алекса и на български вокалистки в проекта „Четири млади дами пеят джаз“. Събитията са от 29 до 31 октомври в Дом на културата „Борис Христов“, а началото е в 20 ч. Организатор на фестивала е Blue M на Мирослава Кацарова със съдействието на Община Пловдив и Национален фонд „Култура“, а Джаз ФМ е медиен партньор.

Снимка: Plovdiv Jazz Fest

В първата фестивална вечер слушаме Елена Сиракова, Велека Цанкова, Едит Унджиян и Мирослава Тодорова с изпълнения на класически джаз песни в аранжименти на Васил Спасов. Този формат е емблематичен за фестивала – вече слушахме четири дами и четирима господа, които пеят джаз. Сега четирите млади дами ще се изявят в акомпанимента на джаз трио и струнен квартет, а, докато слушаме музиката, на екран ще гледаме кадри от филмите, като „Закуска в Тифани“, от който ще чуем Moon River, или пък „Казабланка“, от който е As Time Goes By. И четирите вокалистки са участвали в Младежкия конкурс на „Пловдив джаз фест“, който тази година няма да се проведе заради строгите противоепидемични мерки. „През годините станахме свидетели на много вълнуващ разцвет на млади български артисти, които имат афинитет към джаза. Сред тях се появиха млади момичета, които на Младежкия конкурс показаха, че имат специфично виждане за съвременните явления в джаза. Те се открояват с големия си талант, с отношението си към музиката, с огромната си концертна деайност, с неспирното си търсене в музиката. Време е да обърнем внимание на тези млади хора и да ги поканим на сцената на големите джаз събития на Plovdiv Jazz Fest. Те интерпретират ретро песни по свеж начин в аранжименти, които са на моменти доста изненадващи.“ – разказа Мирослава Кацарова в интервю по Джаз ФМ.

Снимка: Plovdiv Jazz Fest

Втората вечер ни среща за първи път на живо у нас със спечелилия четири награди „Грами“ барабанист Антонио Санчес. Той идва с групата си, за да представи албума Bad Hombre. Вокалист е неговата съпруга Тана Алекса, чийто нов проект бе номиниран за „Грами“ в категорията за най-добър вокален джаз албум. „Антонио Санчес реализира албума като музикален бунт, като израз на недоволство от политиката на тогавашния президент Доналд Тръмп. Той освен виртуозен музикант, е и социално ангажирана личност. Самата Тана Алекса синтезира в музиката си балкански ритми и интонации със съвременен джаз. Ще бъде много любопитно да видим на живо как това се случва.“ – сподели очакването си от предстоящата изява Мирослава Кацарова.

Снимка: Plovdiv Jazz Fest

Фестивала закрива Брад Мелдау трио с Лари Гренадиър и Джеф Балард. „Не мога да скрия, че това е любимият ми пианист, а музиката му е била утешител за мен в какви ли не ситуации. Пропитото с духовни дълбини творчество на Мелдау ми открива често вдъхновяващите истини, че изкуството е над егото, че всички ние, които също се опитваме да творим, сме чираци на Музиката и на Бог.“ – пише Мирослава Кацарова в социалните мрежи. „Наистина вълнуващ пианист. Слушала съм триото на живо и впечатленията ми бяха точно за това – артисти, които загърбват еготата на сцената. Всичко се превръща в дух, в музика.“ – коментира Мирослава Кацарова в интервю по Джаз ФМ.

„В кризата може би именно изкуството ще ни спаси и ще ни помогне да излезем с достойнство от тези обстоятелства. Чрез фестивала много ни се иска да покажем, че можем да бъдем заедно и по време на пандемията и да преодолеем всички предизвикателства пред нас. Публиката е изключително културна, извисена духовно. Когато миналата година ситуацията бе екстремна, тя показа изключителна устойчивост. Малкото хора, които бяха в залата, пляскаха като едно огромно цяло. Аз вярвам в това цяло, вярвам, че заедно ще преодолеем и ще преминем през този тежък период за цялото човечество.“ – каза Мирослава Кацарова за способността единението в музиката  да ни преведе през трудни моменти.

На Plovdiv Jazz Fest отново ще има множество съпътстващи събития, които ще бъдат допълнително обявени. Както винаги, ще се събираме на джемсешъни, на изложба, на литературно четене, на събитие, свързано с киното, както и на клубни концерти.

Събитията от Plovdiv Jazz Fest ще се проведат според изискванията за пълен капацитет на залата – ваксина, документ за преболедуване или PCR/антигенен тест. В продажба в мрежата на Eventim са грандпас за всички концерти и билети за отделните събития: „Четири млади дами пеят джаз“, Антонио Санчес с Тана Алекса, Брад Мелдау с Лари Гренадиър и Джеф Балард.

Ключови думи: