Бележитият Филип Хензи в концерт с Бигбенда на БНР

Бележитият Филип Хензи в концерт с Бигбенда на БНР

Бигбендът на Българското национално радио ще изпълни с Филип Хензи на пианото негови композиции и аранжименти в концерт на 8 юли от 19 ч. в Първо студио на БНР. Събитието е със специалното участие на китариста Николай Карагеоргиев и се провежда по инициатива на ръководителя на състава и диригент на концерта Антони Дончев.

„Поканих го единствено и само заради музиката. Когато музиката те провокира и толкова шокиращо изненада, за мен това е истината.“ – казва той. 

Маестро Антони Дончев отлично познава творчеството на един от водещите състави в света – Швейцарския джаз оркестър, но директната му среща с аранжора и композитора за формацията Филип Хензи е в Пловдив: „Преди няколко години в клуб в Пловдив чух страхотен бигбенд и останах абсолютно очарован от тази музика. Оказа се, че е на Филип Хензи и че в групата свири Николай Карагеоргиев.“ 

Филип Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор, аранжор и преподавател във Висшето училище по музика в Лозана. Той работи със световноизвестни имена като Бил Евънс, Пакито д’Ривера, Майк Майниери, Питър Ърскин, Боб Минцер, Джон Клейтън, Джеф Хамилтън, Скот Робинсън и много други. Хензи пише композиции и арнажименти за Швейцарския джаз оркестър. Те често се изпълняват на живо и са издадени в много албуми. 

„Музиката е винаги предизвикателство на много нива. В работата си за бигбенд обичам да изследвам различните цветове, съчетанията на инструментите, тембрите и, разбира се, на хармониите. Това не мога да направя когато свиря соло пиано, но с толкова много инструменти, мога да постигна в бигбенда.“ – каза музикантът в интервю по Джаз ФМ.

Работата с голям оркестър е винаги предизвикателство, тъй като има много гласове, много цветове, мощен звук, но се изисква дисциплина, а задачата е да се пресъздаде емоция в свобода на изразяване. Как се постигат едновременно? „На първо място е дисциплината. В процеса на изработка на пиесата, я насищам с емоция.“ – казва Филип Хензи.

Антони Дончев посочва това като разликата между швейцарските и българските музиканти: „При нас малко се борим с дисциплината. Възприемаме я като ограничение на свободата ни, а то не е така. В един състав, какъвто е бигбендът, за да се се появи музиката, се постига и тази дисциплина.“

В концерта „Вечер с музиката на Филип Хензи“ ще чуем негови произведения, както и два аранжимента – на пиеси на Дони Маккаслин и на Том Харил. Филип Хензи дълги години пише композиции и аранжименти за бигбенд. През 2007 г. създава по поръчка творба за бигбенд и камерен оркестър, която е изпълнена от Швейцарския джаз оркестър и Камерата Берн.

Той винаги търси разнообразието. За отправната точка в творческия процес казва: „Често изследвам хармонична прогресия, но обичам винаги да подхождам по различен начин – някой път се насочвам към мелодията или към ритъма. Старая се да има разнообразие, да не се повтарям.“

Антони Дончев е впечатлен от изкуството на Филип Хензи: „Чувам една изключително съвременна музика. Тя може да се нареди до най-модерните в момента течения в бигбендовата музика. Но не е това, което я прави толкова добра. Добра я прави комбинацията, която той обясни, между емоцията и търсенето на цветове. Много често дори отделните групи в оркестъра той ги разделя на членове. Всеки един музикант сам по себе си е определен цвят, това създава изключително богатство, невероятна палитра.“

Диригентът оприличи работата на Хензи с тази на бижутер, който много търпеливо работи върху ювелирно произведение на изкуството: „Много е интересно. Много съм щастлив, че ще направим този концерт!“ 

Българската публика ще е свидетел на световната премиера на две пиеси. „Написаната най-отдавна творба е вече на 11 години, а най-новата – на 3 седмици. Използвам този ангажимент като възможност да напиша нова музика. А една от пиесите е записана в албум на Швейцарския джаз оркестър от 2011 г.“ – представя репертоара Филип Хензи.

„Публиката ще почувства това, което почувствах и аз, чувайки музиката на Филип Хензи на живо – слушателите ще бъдат крайно изненадани! Не знаем много какво се случва с музиката в Швейцария. Оказа се, че се случват страхотни неща. Това дава надежда и на нас. Ние също сме малка страна и според мен това би повдигнало и нашето самочувствие – като видим, че в Швейцария стават страхотни неща. И тук също стават, трябва да им отдадем дължимото.“ – кани ни на концерта Антони Дончев.

  • Интервюто на Светослав Николов с Филип Хензи и Антони Дончев можете да чуете чрез бутона „Аудио“. 
  • Билети се продават в Рекламно-информационния център на входа на БНР, както и в мрежата на Eventim.

Снимки: Владислав Мирчев