Ариел Брингез свири на своя магнетичен саксофон песента, която е вътре в него

Ариел Брингез свири на своя магнетичен саксофон песента, която е вътре в него

Музикантът идва за първи концерт в България на 1 декември в Sofia Live Club

Саксофонистът Ариел Брингес отрасва в музикално семейство, в което непрекъснато се свири и слуша кубинска танцова музика. В своето творчество той пресъздава усещанията за музикалните аромати на Куба и движението в хармония с тях на тялото. Nostalgia Cubana е неговият нов албум, който той ще представи на концерт в Sofia Live Club на 1 декември от 20 ч. в събитие, организирано от „Джаzz +“ концерти.

Вашата музика е толкова експресивна. Всяка Ваша пиеса прелива от емоции. Средство за какво е музиката за Вас?
Музиката е животът ми. Чрез нея говоря за красотата, за тъгата, за откритията си. Чрез нея произнасям истината, моята истина, това, в което вярвам. Цялата ми страст, изразителност и емоция идват от музиката като моя цел в живота. Винаги се опитвам да предам с нейния език наблюденията си върху света.

Как изваждате звука и емоцията от саксофона?
Свиря на саксофон, малко на пиано и конги. Но същността не е в инструмента, а в гласа. Инструмента използвам като средство да пренеса във външния свят песента вътре в мен и да я споделя с хората.

Идвате в България с албума си от 2016 г. Nostalgia Cubana – последен за момента в дискографията Ви. Моля Ви да ни разкажете за спомените, чувствата и мечтите, които вложихте в него тогава.
Опитахме се да представим една от чертите на Куба, да поставим публиката в звуковата среда на моя остров. В него са музикалните пластове на Куба и натрупванията у кубинските музиканти. Но също там е и слънцето на моето детство. Израстнах в музикално семейство. Дядо ми бе фантастичен саксофонист. У дома по цял ден пеехме и свирехме на пиано, изпълнявахме болеро. Музиката непрекъснато присъства в живота на кубинците. Отраснах, слушайки и свирейки танцова музика, както и музика от цял свят. В албума показвам и други страни на Куба – тишината, оптимизма. Той е по-скоро поетичен, отколкото музикален албум, който трябва да се слуша внимателно, защото в него има и шепот.

Шепот, а също и молитва. Връзка с Бога.
Определено.

Моля Ви да ни разкажете за концерта в София, който съвсем скоро предстои.
О, нямам търпение! Толкова концерти съм изнесъл, но тази среща, организирана от Маргарита Борисова, стои на преден план в съзнанието ми. Много уважавам страната ви, влюбен съм в дън душа в българските гласове. Когато ги слушам, се чувствам по-близо до Бога. Обичам свиренето на Иво Папазов. Знам, че цените музиката, че я слушате внимателно. Очаквам концерта с нетърпение. Ще чуете групата ни във върхова форма. Този проект свирим на живо вече почти две години – на много фестивали и в много страни по света. Ще сме щастливи да се споделим с публиката – в това е смисълът на живота ни.

Басистът на Ариел Брингез Рубен Карлес днес ще свири с Арнау Гарофе и Стефан Горанов в Cush Bar в Дома на киното. Концертът е от 22 ч. и входът е свободен, организатор е Dukyan Meloman B Side.

Ключови думи: