All-Time Jazz Masters с ретроспектива от годините в ефира на Classic FM

All-Time Jazz Masters с ретроспектива от годините в ефира на Classic FM

Водещият Емил Войников се завръща над 20 години назад във времето

През 1997 г. реших да напусна радио FM+ по лични причини и постъпих в Classic FM Radio като радиоводещ. Форматът на радиото не се ограничаваше само до класическа музика и поради тази причина колегата Юра Трошанова вече беше автор и водещ на джазовото предаване „Другата музика“. Вероятно имайки предвид моя опит от радио FM+ (бях водещ на „Джазландия“), изпълнителният директор на Classic FM Radio Васил Димитров ми предложи да измисля и да водя нови джазови предавания. По отношение на форма́та, както и на характера на бъдещите предавания, нямаше ограничения, което ме вдъхновяваше.

За да открия заглавие, започнах да слушам непрестанно музика и така стигнах до „Харлемско ноктюрно“. Присъствието на музикалния термин „ноктюрно“ напомняше, че все пак Classic FM Radio беше преди всичко радио за класическа музика. Едно джазово радиопредаване според мен и тогава и сега, трябва да бъде интересно. Искаше ми се да създам такова, което да се отличава с непринуденост, без излишно красноречие и силни думи… И тогава съвсем случайно попаднах на песен с впечатляващото заглавие Just Friends – „Просто приятели“, което великолепно кореспондираше с намерението ми.

Днес, след повече от 20 години, аз отново се върнах към тези записи и с изненада открих, че повечето от тях са напълно актуални. Предаванията от онези години, изпълнени с ентусиазъм, ми напомниха, че джазът никога не е бил музикален музей! Той винаги е бил витален и твърде независим. Наистина, разнообразието в джаза във всички времена е било продиктувано от стремежа да бъдеш различен, но това не обезсмисляше идеята, че бихме могли да бъдем „просто приятели“. Нещо повече! Спохождаше ме и мисълта, че освен всичко друго, джазът може да бъде и кауза!

В следващи издания на All-Time Jazz Masters по Jazz FM ще чуем някои от предаванията, излъчени по Classic FM Radio преди около 20 години.

Ключови думи:
@