„ACT фестивал за свободен театър“ с четири международни и десет български спектакъла, с работилници и кръгла маса
Снимка: Act фестивал за свободен театър

„ACT фестивал за свободен театър“ с четири международни и десет български спектакъла, с работилници и кръгла маса

Със знаково представление идната седмица започва творческият живот в „Топлоцентрала“

С българска и международна селекция, с работилници и други събития ни посреща „ACT фестивал за свободен театър“. Някои от спектаклите са ярки и с дългогодишна история, други ще се представят за първи път. За програмата по Джаз ФМ разказа Стефан Прохоров – председател на Асоциация за свободен театър. Той се включи в ефира ни от уъркшопа „Абсолютно начинаещи“, посветен на връзката между дигиталните изкуства и театъра и с водещ – Венелин Шурелов. Тази година фестивалът представя най-богата си програма с 4 международни и 10 български спектакъла, с 11 уъркшопа и една кръгла маса, посочи Стефан Прохоров. „Ние сме твърдо убедени, че при тези обстоятелства културата не трябва да се свежда до абсолютния минимум, а от нея да има още, и още, и още.“ – каза той.

На „ACT фестивал за свободен театър“ за първи път ще влезем в новия Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Откриването му, насрочено за есента, бе отложено за следващата година, но там вече започва културен живот. „За първи път „Топлоцентрала“ ще отвори врати за публика с легендарния спектакъл на германския хореограф Саша Валц „Алея на космонавтите“, който ще бъде представен на 24 и 25 ноември. Точно с него преди 28 години е открит един от най-важните берлински театри за съвременно изкуство. Догодина Саша Валц ще работи у нас.“ – открои символиката и очерта перспективите Стефан Прохоров. Той се спря и на испански спектакъл за изменчивостта и убежния характер на истината. „Характерно за свободните артисти е, че те много по-често пътуват и се представят в чужбина, работят с хора от цял свят. Затова свободният театър е толкова свеж и различен като теми, изразни средства и естетика. В него правим това, което никой друг не прави. Не защото не може, а защото не иска.“ – посочи Стефан Прохоров.

А свободният театър идва с важни за обществото теми. Такъв е и интердисциплинарният пърформанс под негова режисура „Активно вещество“, който можем да гледаме на фестивала довечера от 19:30 ч. на сцената на Derida Dance Center. Спектакълът се спира на темата за шизофренията, а негов инициатор е изнасящата го актриса Диа Мантова. „В България към момента темата за психичните заболявания и психичното здраве е пълно табу, а това води до стигма и до насилие. Аз съм от поколението, което е малко под 30 години. Един от всеки четирима, които познавам, е минал в живота си през поне едно болестно или граничещо с болестното състояние. За това не се говори, то се пази в тайна и се срамуваме. Проблемът със срама е, че поражда страх, а той поражда омраза.“ – казва режисьорът Стефан Прохоров. Той отбелязва, че винаги след спектаклите стават интересни разговори с публиката. Такъв ще има и тази вечер с модератор Атанас Маев. Всички представления от „ACT фестивал за свободен театър“ ще бъдат последвани от дискусии.

В програмата на фестивала е интердисциплинарният проект, копродукция между Studio Phormatik и Derida Dance Center, „Телепорт“ под режисурата и хореографията на Живко Желязков. „Спектакълът показва как по време на пандемията изкуството се телепортира. Използват се всички възможни интерактивни достижения на гейминга. Тялото се разглежда като скелет, който се превръща в аватар. Зрителите на живо гледат спектакъла в силна визуална и танцова среда, а зрителите онлайн са част от усещането, движенията и хореографията на този аватар във виртуална среда. Тези, които гледат на живо, имат добавената стойност да са в триизмерна атмосфера и да усещат пряко през звуковия дизайн на Иван Шопов, визуалната среда на Влади Илиев и хореографията на Живко Желязков, че са част от телепортирането и от прехода, който артистът интерпретира на сцената.“ – разказа копродуцентът Атанас Маев от Derida Dance Center. Представянето ще е на 20 ноември от 19:30 ч. на сцената на Derida.

Обикновено кризата разгражда, а ние преизграждаме в, надяваме се, по-стабилни конструкции, по-устойчиви и адекватни на съвремието. С Атанас Маев говорихме за неблагоприятната ситуация, в която отдавна работят свободните артисти. Тя институционално започна да се променя едва сега, и то – с бързи темпове.

  • Интервютата със Стефан Прохоров и Атанас Маев можете да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи:
@