70 години „Балкантон“! bTV Репортерите представят филма „Фабриката за музика“

70 години „Балкантон“! bTV Репортерите представят филма „Фабриката за музика“

В предаването участват Румен Бояджиев и Константин Цеков от ФСБ, програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов, Маргарита Хранова и др.

По случай 70-ия юбилей на „Балкантон“ предаването bTV Репортерите представя филма на Станчо Станчев „Фабриката за музика“, който проследява историята и наследството на легендарната българска звукозаписна компания. „Трудно и със страхотен екип.“ – така нашият колега обяснява как са успели в 15 мин да съберат толкова много информация.

Заглавието на филма „Фабриката за музика“ не е избрано случайно. В интервю за Джаз ФМ Станчо Станчев разказва, че са наричали „Балкантон“ „фабриката за плочи“, „грамофонната фабрика“ и „завод за музика“. За ранните години на „Балкантон“ от bTV Репортерите канят програмния директор и водещ на Джаз ФМ Светослав Николов, за да разкаже повече за началото на „Балкантон“, както и за личностите, с които свързваме този далечен период. „Когато интервюирахме Светослав Николов – глас, когото слушателите на Джаз ФМ много добре познават, той ни разказа за първите години – за Оркестър Балкантон, за Йосиф Цанков, за началото на тази музикална компания.“ – казва Станчо Станчев и допълва за работния процес: „Следвах хронологично нещата и се усланях на историите на хората, свързани по един или друг начин с „Балкантон“.“

В репортерския филм „Фабриката за музика“ се срещаме още с певицата Маргарита Хранова; Васил Стефанов – първият и най-дългогодишен тонрежисьор на фирмата, както и с Румен Бояджиев и Константин Цеков от емблематичните ФСБ. Сред събеседниците е и Божидар Симеонов, който е наричан в социалните медии „живата история на Балкантон“. „Когато го попитах: „Колко бройки имате от продукцията на „Балкантон“?“, той ми каза: „Половината от това, което е издала компанията.“ – разкрива Станчо Станчев.

На въпроса какво го е впечатлило най-силно, докато е работел по своя репортерски филм, той отговаря: „Това, което ме изненада, е, че от своето създаване „Балкантон“ е получастна компания. „Балкантон“ са се издържали не от държавна дотация, както са били фабриките и заводите едно време, а всъщност са се издържали от продукцията, която издават и продават. Това е стимулирало самите артисти да гонят добро качество, да бъдат максимално провокативни и интересни, за да може плочите им да се търсят, за да може самата фирма „Балкантон“ да просъществува, да плаща заплати, да рекламира българските артисти и зад граница. Мисля, че това беше един от най-интересните факти, които научих.“

Друг любопитен момент във филма „Фабриката за музика“ е участието на KVZ Music. За тях Станчо Станчев разказва: „Това е един екип от българи, които са базирани във Виена. В момента те дигитализират фонда на „Балкантон“ и разказват как всъщност се случва всичко, къде и по какъв начин. Този процес беше много интересен за мен и смятам, че е много важен и за бъдещето на архива на „Балкантон“, тъй като той е огромен и е скъп за нас като нация.“

Репортаж за филма в bTV Новините, както и гостуването на Станчо Станчев в предаването „Тази събота“ можете да видите тук.

Филма „Фабриката за музика“ можете да гледате тук.

Филмът на bTV Репортерите „Фабриката за музика“ е осъществен от екип в състав: Станчо Станчев (автор), Константин Димитров и Петър Петров (оператори), Силвия Сиракова (монтаж) и Виталий Варадинов (графичен дизайн). Продуцент е Веселина Петракиева. По-долу може да гледате самия филм, а в плейъра под основната снимка може да чуете цялото интервю, което Станчо Станчев даде за Джаз ФМ радио. Разговорът е от 4 февруари, ден преди премиерата на филма в ефира на bTV.

Ключови думи: