Звездите на компанията Mack Avenue Records се събират в супер група и издават албум, документиращ концерта им на Джаз фестивала в Детройт

Звездите на компанията Mack Avenue Records се събират в супер група и издават албум, документиращ концерта им на Джаз фестивала в Детройт

От 2012 г. насам компанията Mack Avenue Records постави начало на една любопитна традиция – издаването на албуми, записани по време на Джаз фестивала в Детройт, където лейбълът представя най-големите си звезди, обединени в супер група. Концертът от миналата година беше документиран в албума Mack Avenue SuperBand – Live from the Detroit Jazz Festival 2015.

Тази практика не е нова за звукозаписните компании. В много от случаите това се смята за търговски трик, който носи бързи пари, защото хората с охота плащат, за да слушат първокласни музиканти, събрани на една сцена, но качеството на албумите, записани от Mack Avenue SuperBand опровергава този повърхностен подход, придавайки по-дълбок смисъл на начинанието и гарантирайки удоволствие на слушателя.

Изданието от 2015 г. е с по-различна концепция от предходните – то се фокусира върху оригиналната музика. Идеята е на музикалния директор на концерта – басиста Крисчън Макбрайд, който не пропуска да представи с уважение своите колеги в няколко посоки – като солисти, композитори и членове на супер група.

Начало на албума поставя пиесата на саксофониста Кърк Уейлъм Preach Hank!, посветена на Ханк Крофърд. Следват композиции на тромпетиста Фреди Хендрикс, големия вибрафонист Гари Бъртън, саксофонистката Тиа Фулър, пианиста Крисчън Сендс и на самия Макбрайд. Едно от изпълненията е версия на темата Test Time, която Гари Бъртън пише за японския пианист Макото Озоне. Двамата работят заедно години наред. В концерта участва и още една от звездите на Mack Avenue – барабанистът Карл Алън.

Крисчън Макбрайд е една от най-вдъхновяващите и харизматични фигури в джаза днес и концертът на звездите на компанията Mack Avenue Records е поредното доказателство за силната роля на обединяваща фигура, която толкова приляга на басиста. Усещането от слушането на албума Mack Avenue SuperBand – Live from the Detroit Jazz Festival 2015 е не само за хубав концерт на топ музиканти, но и за общност, в която всеки има възможност за изява, споделяне на идеи и удоволствие от срещата с публиката.

Дата на издаване: 15 януари 2016 г. от Mack Avenue Records

  • Музика от Mack Avenue SuperBand – Live from the Detroit Jazz Festival 2015 слушаме днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.